• Lyžiarsky výcvik 2024

            Naši žiaci siedmeho ročníka si tento školský rok užili lyžiarsky výcvik v lyžiarskom stredisku SKI Taja v Tatranskej Javorine. Začiatočníci sa naučili bezpečne zdolávať lyžiarske svahy a pokročilí lyžiari si zdokonalili svoje lyžiarske umenie pod vedením skúsených inštruktoriek a inštruktorov. Žiaci si užili veľa zábavy, ranné rozcvičky, rôzne cvičenia na lyžiach, všetky druhy počasia a najmä zakúsili krásu zimných športov v nádhernom prostredí nášho národného parku. V posledný deň výcviku sa všetci naši lyžiari stali pretekármi a zmerali si sily v obrovskom slalome. Všetkým pretekárom srdečne blahoželáme a veríme, že sme lásku k lyžovaniu odovzdali našim žiakom a v lyžovaní budú pokračovať i naďalej.

            Mgr. Gabriela Krasuľová

          • KARNEVAL

            Aj keď bez snehu, ale pomaly vrcholí fašiangový čas zábav a karnevalov. Ani tento rok sme na našej škole nezabudli na tradičný fašiangový karneval, ktorý už deti dlho očakávali. S veľkou radosťou si do školy priniesli masky a už sa nevedeli dočkať, kedy karneval začne. 9. februára vo vyzdobenej telocvični ich privítali pani učiteľky v kostýmoch včielky, zúbkovej víly, šaškov, princezien či čarodejnice. Sprievod masiek krúži v kruhu, jedna maska strieda druhú. Miestami sme mali pocit, že sme sa ocitli v rozprávkovom svete, kde sme videli oproti nám kráčať zajačika s mrkvičkou, ohník, hasiča, obrovského dinosaura, nádherné víly, malinkých šaškov, krásne nezbedné čarodejnice, ochrancov zákona, či rôznych bojovníkov, rozprávkové bytosti a nežné zvieratká, nechýbala tam ani Elza milá. To sa však len naša telocvičňa na jednu úžasnú karnevalovú párty premenila. Nielen tanec a smiech, ale aj hra o najlepšieho – najlepšiu tanečníčku vyčarila na tvárach detí úsmev. Masky sa porote predstavili a tá veru mala plné ruky práce, aby vyhodnotila tie najkrajšie a najoriginálnejšie. Keď si už všetci navzájom poobdivovali masky aj si zasúťažili, tak prišla porota a vyhlásila desať víťazných masiek: Dúhová víla, Vianočný stromček, Záhradníčka, Kniha, Žuvačka pod teniskou, Zubatá, Jelenček, Bratranec ITT, Dvojhlavý drak a Kvetinková víla. Po vyhlásení a odovzdaní cien nasledovala tombola, ktorá praskala vo ,,švíkoch“. Tam veľa ďalších masiek získalo pekné ceny. Zábava pokračovala tancom a malým občerstvením, sladkosťou a džúsom. Karneval bol úžasnejší a krajší aj zásluhou sponzorov. Všetkým im chceme ešte raz poďakovať za štedrosť a ochotu podporiť túto obľúbenú akciu v našej základnej škole. Sponzormi karnevalu sú: Marek Mešár - MARKO TATRY,  Zubná ambulancia – DENTALIVE, Ing. Lukáš Hotary – ZIPSERNET, Renáta Kraváriková – EXES Huncovce, Mešár Ján - DEKOR, Slavomír Čikovský - CENTRAL PUB, Jana Hudačeková - GERBERA, Bc. Roman Šperka - SPEROSTAV, Lekáreň FAMILIA, Mgr. Majerčáková Ľudmila - FARMASI, PharmDr. Andrej Slodičák, JUDr. Dávid Hoffman, manželia Duchnickí, Vladimír Kovalčík - DAKOV, Mgr. Lenka Martvoňová, Mgr. Zuzana Halčínová, Ing. Silvia Ganzarčíková, Mária Vyšná, Gabriela Labudová, Lilien Rothmajerová, Anna Marušinská, Ing. Jana Grigerová, Anna Vadovská, rodičia 4.B, lekáreň Dr. MAX Kežmarok, anonymní darcovia a rodičia. Ďakujeme všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomohli pri realizácii karnevalu a o rok sa opäť tešíme, že sa znovu na chvíľu vrátime do sveta rozprávok a masiek.

            Vychovávateľky ŠKD

          • Literárny karneval

            V piatok, 9. februára, sa v školskej telocvični uskutočnil po prvýkrát Literárny karneval. Žiaci 5. a 6. ročníka si obliekli kostýmy svojich  obľúbených literárnych hrdinov. Ich majstrovským stvárnením prispeli k príjemnej fašiangovej atmosfére, ktorá v škole vládla už od rána. Niektorí si kostýmy vlastnoručne vyrobili, iní zohnali z požičovne alebo požičali od svojich známych. Pani učiteľky slovenského jazyka a literatúry im počas prípravy boli oporou a sprevádzali ich vhodným výberom. Každý svoju postavu predstavil aj slovne. Povedal, z ktorého diela a od ktorého autora pochádza, akými charakterovými vlastnosťami a príbehom by mohla zaujať aj v dnešnej dobe. Takto sme sa zoznámili s Willym Wonkom, Malým princom s jeho líškou, Sherlockom Holmesom, Hermionou a Dementorom z Harryho Pottera, Pippi Dlhou pančuchou, tatkom Šmolkom a jeho šmolkami Vtipkom, Mudrošom, Hundrošom, Spachtošom, Silákom, Babrošom. Nechýbala ani Šmolinka a Gargamel s jeho kocúrom Azraelom. Zaujali tiež Krampus, Muži v čiernom, Chipmankovia, Kevin McCallister, Michael Jackson či Speváčka. Každý z nich bol odmenený potleskom a postavy, ktoré porotu najviac zaujali, boli odmenené malými vecnými cenami. Po tejto oficiálnej časti sa všetci zabavili pri dobrej hudbe. Akcia bola úspešná a aspoň na chvíľu všetkých vtiahla do sveta literárnych hrdinov a krásnej literatúry. Všetkým tvorcom ďakujeme za výborné výkony a veríme, že táto aktivita inšpiruje k čítaniu a zoznamovaniu sa s novými literárnymi kamarátmi aj ostatných žiakov našej školy.

            Mgr. Z. Tyborová, Mgr. A. Oroszová, Mgr. S. Fodorová

          • Hviezdoslavov Kubín 2024 - 2.stupeň

            Hviezdoslavov Kubín je celoštátna postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese a vrcholným podujatím, ktoré vytvára a formuje kultúru slovenského národa.

            Umelecký prednes je prostriedkom na vyjadrenie vlastných pocitov, záujmov, názorov a postojov prostredníctvom zvolených literárnych textov a vlastného rečového prejavu. Osobnostná, názorová a estetická sebaprezentácia na verejnom vystúpení vedie interpreta k rozvíjaniu jeho predstáv, emócií, myslenia a k zdokonaľovaniu jeho reči, výrazu i kontaktu s publikom.

            Naša škola sa zapojila do 70. ročníka tejto súťaže. V priestoroch školskej knižnice sa 8. februára 2024 konalo školské kolo. Recitátori súťažili v dvoch kategóriách v prednese poézie a prózy.

            Výsledky:

            2. kategória (žiaci 5.-6. ročníka):

            poézia

            1. miesto - Sára Gažiková, 6.A

            2. miesto - Samuel Tropp, 6.B

            3. miesto - Lea Spirčáková, 6.A

            próza

            1. miesto - Natália Pitoňáková, 5.B

             

            3. kategória (žiaci 7.-9. ročníka):

            poézia

            2. miesto - Adam Tomeček, 9.A

            3. miesto - Zoe Pacanovská, 8.B

            próza

            1. miesto - Sonja Pohorelská, 9.B

            2. miesto - Nela Ferencková, 9.A

            3. miesto - Nina Kučerová, 9.B

            3. miesto - Dominika Eliašová, 8.B

            Recitátorom gratulujeme. Víťazom držíme palce v okresnom kole súťaže, ktoré sa bude konať 8. marca 2024 v Kežmarku.

            Mgr. A. Oroszová

          • Hviezdoslavov Kubín 2024 - 1.stupeň

            V tomto roku si pripomíname už 70. výročie celoštátnej súťažnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Hviezdoslavov Kubín pôvodne vznikol pre potreby zdokonalenia výslovnosti v slovenskom jazyku, postupne sa však formoval, prepájal sa s inými druhmi umenia a nadobúdal súčasnú podobu.

            7. februára 2024 sa uskutočnilo na našej škole školské kolo, kde v 1.kategórii vyhrali a školu budú reprezentovať žiaci:

            1. Bohumil Bohunický, 2. Diana Pisarčíková, 3. Maya Kovalčíková – poézia

            1. Sofia Antalová, 2. Alžbeta Germanová, 3. Emily Budzáková – próza

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť  a držíme palce našim výhercom.

            A.Kalafutová, Y.Tomalová, M.Urbanová

          • Na dejepisnej olympiáde znovu úspešní

            V priestoroch ZŠ D. Fischera v Kežmarku sa v pondelok 5. februára 2024 uskutočnil 16. ročník okresného kola dejepisnej olympiády. Test pozostával z otázok venovaných učivu príslušného ročníka a monotematického celku, ktorým v tomto školskom roku boli hrady a zámky na Slovensku. V závere testu mali žiaci pripravené otázky z regionálnych dejín, venovaných Zamaguriu.

            Zo školského kola postúpilo do okresného kola 7 žiakov. Reprezentovali nás Lukáš Kovalčík a Andrej Porubovič (9. ročník), Tomáš Granda (8. ročník), Jakub Ježík a Erik Kušmírek (7. ročník) a Tadeáš Ščurka a Samuel Tropp (6. ročník).

            Teší nás, že naši žiaci predviedli výborné výkony a piati žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi. Najlepšie si počínali Andrej Porubovič a Tadeáš Ščurka, ktorý získal obdivuhodných 97 bodov zo 100 možných. Obidvaja sa stali víťazmi vo svojich kategóriách. Perfektný výkon predviedol aj Samuel Tropp, ktorý sa umiestnil vo svojej kategórii na skvelom 2. mieste. Pochváliť musíme aj žiaka 7. ročníka Erika Kušmíreka, ktorý sa umiestnil na peknom 4. mieste a Jakuba Ježíka, ktorý bol taktiež úspešným riešiteľom.

            Krajské kolo dejepisnej olympiády sa uskutoční 19.apríla 2024 v Prešove. Keďže do krajského kola postupujú len prví dvaja v okresnom kole zo siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka, naši dvaja  víťazní šiestaci tak musia o postup do krajského kola zabojovať v ďalšom ročníku. V krajskom kole nás bude reprezentovať Andrej Porubovič, ktorému prajeme veľa chuti do ďalšej prípravy a rovnako pekný výsledok. Úspešným riešiteľom ešte raz srdečne gratulujeme a všetkým zúčastneným  ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Dr. Juraj Tomeček

          • Okresné kolo Matematickej olympiády – kategórie Z5 a Z9

            Koncom januára sa už tradične koná okresné kolo Matematickej olympiády v kategóriách Z5 a Z9. Tento školský rok sa súťažilo 24.1.2024 a na ZŠ Dr. D. Fischera v Kežmarku sa uskutočnil už 73. ročník tejto najstaršej olympiády. Našu základnú školu reprezentovali šiesti úspešní riešitelia domáceho kola.

            Traja z nich sa stali úspešnými riešiteľmi aj kola okresného! V kategórii Z5 to boli žiačky: Veronika Šoltýsová z 5.A, ktorá sa umiestnila na 3. mieste Miriam Grigerová z 5.B, ktorá skončila na 7. mieste. Pekné 5. miesto získal aj Tomáš Malich z 9.B triedy.

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy a k dosiahnutým výsledkom im srdečne blahoželáme!

            Vyučujúci matematiky na druhom stupni

          • Svetový deň bez mobilu

            Mobilné telefóny sú dnes bežnou súčasťou nášho života. Mnohí z nás si nevedia ani len predstaviť, že by sa svojho telefónu museli vzdať hoci iba na pár hodín denne. Aj keď nám uľahčujú život, výskumy ukazujú, že čoraz väčší počet ľudí trávi na svojom mobile priveľa hodín denne. Práve 6. február ponúka skvelú príležitosť, ako pre seba a svoje zdravie niečo zmysluplné urobiť. Tento deň bol vyhlásený za Svetový deň bez mobilu. Oslavujeme ho už od roku 2001 a vznikol z iniciatívy francúzskeho spisovateľa Phila Marsoa. Ten ako prvý napísal knihu o mobiloch a snažil sa v nej upozorniť aj na nebezpečenstvá a závislosti spojené s ich používaním.

            Aj tento rok vás Žiacky parlament pozýva zapojiť sa do výzvy, ktorej cieľom je vypnúť svoj mobilný telefón a tento čas využiť na akúkoľvek inú zmysluplnú aktivitu, ktorá vás udrží mimo svietiacej obrazovky smartfónu. Spravte niečo pre seba a svoje zdravie, a to nielen počas Svetového dňa bez mobilu, ale každý deň sa pokúste  obmedziť čas strávený na telefóne. Uvidíte, že sa budete cítiť lepšie a možno nazbierate mnoho nových zážitkov s rodinou a kamarátmi aj mimo digitálneho sveta smartfónových obrazoviek.

            Mgr. Michaela Česánková, koordinátorka Žiackeho parlamentu

          • Komparo v šk. roku 2023/2024

            Komparo je označované ako pomocník dobrých škôl. Je to nezávislé a nepovinné testovanie žiakov z matematiky a slovenského jazyka a literatúry. Žiaci ho vnímajú ako dôležitú súčasť prípravy pred povinným celoštátnym testovaním, ktoré ich čaká v marci. Tohto školského roku sa testovanie Komparo písalo 9.11.2023, a z našej ZŠ sa ho zúčastnili takmer všetci deviataci  (41 žiakov zo 46). Hoci žiaci sa mohli k svojim výsledkom dostať vďaka číselnému kódu už skôr, oficiálne výsledky nám boli doručené do školy iba nedávno. V rámci Slovenska sa zapojilo celkom 580 škôl, pričom testy písalo celkovo 16 469 deviatakov z matematiky a 16 474 deviatakov zo slovenského jazyka a literatúry. Test z matematiky obsahoval 20 úloh, test zo slovenského jazyka a literatúry mal 25 úloh. Na vypracovanie každého testu mali žiaci zhodne po 60 minút. Výsledky sú nasledovné:

            MAT – priemerná úspešnosť všetkých testovaných žiakov v SR: 48,6 %

                         priemerná úspešnosť všetkých testovaných žiakov našej ZŠ: 55,4 %

            SJL – priemerná úspešnosť všetkých testovaných žiakov v SR: 50,0%

                     priemerná úspešnosť všetkých testovaných žiakov našej ZŠ: 50,1%

            Za spomenutie určite stojí úspech  žiakov z triedy 9.B, ktorí napísaním Kompara z matematiky dosiahli úroveň 90%. Sú to: Kubisová Tamara a Tetemonteová Timea a 95% mali: Malich Tomáš a Porubovič Andrej. Aj vďaka ich výsledkom sa naša ZŠ v matematike zaradila medzi 25% najúspešnejších škôl.  Dúfame, že skúsenosti z Kompara žiaci využijú na testovaní, ktoré ich čaká. Držíme im palce!

            školská koordinátorka projektu Komparo

            Mgr. Katarína Peštová

          • Všetkovedko

            Na konci novembra žiaci 1.stupňa súťažili v 15. ročníku vedomostnej súťaže Všetkovedko. V tomto školskom roku sa do súťaže prihlásilo až 64 žiakov. Novinkou v tomto ročníku bola kategória Všetkovedko 1 pre prváčikov, ktorých súťažilo 33.

            Na vypracovanie testu mali žiaci 40 minút. Pri každej otázke mali ponúknuté štyri možnosti, pričom správna bola vždy len jedna z nich. Otázky boli zo všetkých oblastí, s ktorými sa žiaci príslušnej vekovej kategórie doteraz stretli a čo sa doteraz v škole učili. A aj z toho, čo v danom veku mohli odpozorovať zo sveta okolo nich.

            Podľa úspešnosti každý žiak získal buď diplom Všetkovedkov učeň (malý diplom) alebo Všetkovedko (veľký diplom). Každý súťažiaci okrem diplomu dostal od organizátora na pamiatku ceruzku s logom Talentída a tí úspešnejší aj ďalšie vecné ceny.

            Veľkým diplomom sa môžu pochváliť títo Všetkovedkovia:

            1.A – Karolína Kuchárová, Dávid Kamák, Sofia Majerčáková, Eliška Andrášová, Matej Plučinský, Patrik Tropp, Emma Schurdaková

            1.B – Diana Tomasová, Samuel Pitoňák, Lujza Fridmanská, Nela Kapalková, Liliana Pitoňáková, Vanesa Peštová, Marek Bandžuch, Jakub Mingyár, Diana Ovčariková, Nela Čikovská

            1.C – Dorota Dobešová, Daniel Jankura, Sedrik Budzák, Tereza Čižiková, Vojtech Dudas, Zuzana Germanová

            3.A – Samuel Halčin

            4.A – Alžbeta Germanová, Sofia Sloveňáková, Diana Pisarčíková, Matúš Dobeš, Miriam Valeková

            4.B – Marcel Kovalčík

            Štvrták Marcel Kovalčík bol v tomto ročníku súťaže najúspešnejším súťažiacim z našej školy. Všetkým žiakom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            Mgr. Adriana Méreyová

          • Preventívny program – Leove dobrodružstvá

            Pokúsme sa pripraviť naše deti na dnešný svet plný moderných technológií a počítačov, hovorme o nástrahách sociálnych sietí, ktoré skresľujú skutočný pohľad na svet, vzťahy a realitu života. Otvorene riešme modelové situácie a naučme naše deti riešiť konflikty pokojne a s rozvahou. Rozvíjajme ich emocionálnu inteligenciu a sebavedomie. Prevencia je najdôležitejšia!

            Zároveň sa chceme poďakovať Mgr. Slávke Varšovej za profesionálny prístup pri realizovaní aktivít v rámci preventívneho programu v priestoroch vzdelávacieho centra Pôjd.

            M. Urbanová, A. Kalafutová

          • Geografická olympiáda – školské kolo

            V piatok 19. januára 2024 sa uskutočnilo online školské kolo geografickej olympiády.

            Do súťaže sa zapojilo 25 žiakov. Súťažilo sa v troch kategóriách. Veľmi sme sa potešili, že úspešných riešiteľov školského kola bolo až 21 žiakov. Úspešným riešiteľom sa stáva každý riešiteľ, ak dosiahne min. 55 bodov.

            Najlepší traja z úspešných riešiteľov  v každej kategórii postupujú  do okresného kola.

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za prípravu a zapojenie sa do súťaže a postupujúcim prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

            Úspešní riešitelia v jednotlivých kategóriách:

            Kategória G:

            1. Veronika Šoltýsová               5.A                  94 b.
            2. Adrián Gurka                         5.A                  66 b.
            3. Miriam Valeková                   4.A                  63 b.
            4. Matúš Dobeš                         4.A                  61 b.
            5. Samuel Mezey                       5.A                  61 b.
            6. Lucas Matiko                         5.A                  60 b.

            Kategória F:

            1. Samuel Tropp                         6.B                  88 b.
            2. Jakub Ježík                               7.A                  80 b.
            3. Tadeáš Ščurka                        6.A                  80 b
            4. Martin Slodičák                      6.B                  80 b.
            5. Sabína Halčinová                   7.A                  77 b.
            6. Cyril Farkaš                             6.B                  76 b.
            7. Martin Uličný                          6.B                  70 b.
            8. Jakub Andráš                          6.A                  68 b.
            9. Samuel Pivarč                         6.B                 68 b.
            10. Erik Kušmírek                         7.A                  67 b.
            11. Radoslav Svatý                       6.B                  66 b.

            Kategória E:

            1. Adriana Valeková                  8.A                  92b.
            2. Andrej Porubovič                  9.B                  90b.
            3. Katarína Šoltýsová                8.A                  89b.
            4. Maxim Milaňák                      9.B                  60,5b.

            RNDr. Emil Valek, PhD.

          • Okresné kolo olympiády v AJ

            Dňa 17.1.2024 sa v priestoroch CVČ Kežmarok konalo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku. Našu školu reprezentoval Erik Kušmírek v kategórii 1A a Ella Andrášová v kategórii 1B. Test pozostával z troch častí: gramatická časť, popis obrázka a "role play". Obidvaja naši žiaci podali skvelý výkon, avšak na krajské kolo nepostupuje ani jeden z nich.

            My im ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a želáme im veľa ďalších úspechov v štúdiu angličtiny :)

            PK CJ

          • Šaliansky Maťko

            Školské kolo 29. ročníka recitačnej súťaže Šaliansky Maťko 2. a 3. kategórie sa uskutočnilo 17. januára.

            Výsledky:

            2. kategória:

            1. Emily Budzáková, 4.B

            2. Bohumil Bohunický, 4.B

            3. Natália Pitoňáková, 5.B

            3. kategória:

            1. Miriam Polačeková, 7.B

            2. Bianka Pitoňáková, 7.A

            3. Tadeáš Ščurka, 6. A

          • Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského

            Každoročnou tradíciou je v našej škole pripomenúť si známu postavičku - symbol súťaže v prednese slovenských povestí - Šalianskeho Maťka. 10.januára sa uskutočnilo školské kolo v priestoroch školy, kde sa stretli recitátori I. kategórie a zmerali si svoje sily v umeleckom prednese povestí. Touto peknou myšlienkou sa niesla celá súťaž a ponúkla znova množstvo inšpirácií a umeleckého slova.

            Najlepší recitátori boli ocenení diplomom a vecnými cenami. V I. kategórii zvíťazil a 1.miesto dosiahol Tomáš Budzák z 3.B, 2.miesto obsadila Hana Slodičáková z 3.A a 3.miesto získal Kristián Ganzarčík z 2.B. Všetkým úspešným recitátorom blahoželáme!

            Mgr. M. Urbanová,  Mgr. A. Kalafutová

          • Vianočné vystúpenia DFS Belanček

            Zvyky, ktoré sú súčasťou dnešného prežívania vianočných sviatkov a v podobe v akej ich poznáme dnes majú za sebou dlhú cestu dynamického vývoja. Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc bolo vinšovanie a hranie vianočných hier. Nešlo len o formálne blahoprianie. Verilo sa, že slová prednesené vo vianočnom vinši ovplyvnia chod celého nasledujúceho roka. Dlho sa tiež zachovalo chodenie s kozou, s hviezdou, či rôzne ďalšie betlehemské hry.

            Takouto hrou, koledami a vinšmi  spríjemnil náš DFS Belanček  14. 12. vystúpením pre jubilantov, uspávankou a koledami -  privítanie novorodeniatok,  17. 12. vystúpením na námestí – Belianske Vianoce a 24.12. koledami a vinšmi pred svätou omšou.

            Mgr. K. Kušmíreková