• Pobyt a pohyb v prírode

            Žiaci 7.A využili posledné dni školského roka na aktivity v prírode. V stredu boli na prírodovednej vychádzke po náučnom chodníku chráneného územia Rašelinisko – Krivý kút, kde si prezreli napodobeninu obydlia pravekého človeka z doby bronzovej a urobili si piknik pri bobrej hrádzi. Vo štvrtok si v krásnom anglickom parku pri Kaštieli v Strážkach zahrali volejbal, futbal, frisbee i bedminton. Niektorí pozorovali oblohu, iní si zahrali s p. učiteľkou Peštovou spoločenské hry. Tieto aktivity boli príjemným, oddychovým i zábavným spestrením a zároveň i inšpiráciou ako zmysluplne využiť blížiaci sa voľný čas vytúžených prázdnin.

            Mgr. Z. Tyborová, triedna učiteľka 7.A

          • Preteky s kolobežkou

            Koncom školského roka sa pripravujeme na zaslúžené prázdniny. Aj keď budeme mať voľný čas, nesmieme zabudnúť na naše zdravie a bezpečnosť. 27. 6. 2023 žiaci 1. stupňa skúšali svoje zručnosti v jazde na kolobežke. Ovládať akúkoľvek kolobežku nedokáže na cestách každý. Okrem jazdy zručnosti si všetci pretekári zopakovali aj dopravné pravidlá. Hoci nám počasie neprialo pohrávať sa s vetrom v lícach i v provizórnych podmienkach sme našli najobratnejších a najrýchlejších. Súťaž prebiehala v dvoch kategóriách. Naši víťazi sú:

            v 1. kategórii (žiaci 1. a 2. ročníka):

            1. miesto  Nathaniel Pisarčík (10,24 s)
            2. miesto Ján Martvoň (10,57 s)
            3. miesto Samuel Halčin (10,88 s)

            v 2. kategórii (žiaci 3. a 4. ročníka):

            1. miesto Richard Ganzarčík (10,17 s)
            2. miesto Marcel Kovalčík (10,34 s)
            3. miesto Diana Pisarčíková (10,45 s)

            Najrýchlejší chlapec bol Richard Ganzarčík s časom 10,17 s, najrýchlejšie dievča bola Diana Pisarčíková s časom 10,45 s. Porota udelila ešte jedno mimoriadne 3. miesto v 2. kategórii Tobiasovi Rusnákovi s časom 10,46 s, pretože jeho čas bol o jednu stotinu sekundy rozdielny s 3. miestom. Pri porovnávaní času jazdy každého súťažiaceho vyšli prekvapivé výsledky. Najrýchlejší z 1. kategórie boli žiaci 1. A, druhí  2. A, tretí 2. B, na štvrtom mieste žiaci 1. B. V 2. kategórii sa triedy umiestnili v poradí: 3. A, 4. B, 4. A, 3. B. Blahoželáme všetkým zúčastneným pretekárom a želáme bezpečnú jazdu.

            Mgr. V. Michlíková, Mgr. G. Plišková

          • Tretiaci v Belianskej jaskyni

            27. júna sa tretiaci vybrali do najväčšej a jedinej sprístupnenej jaskyne v Tatranskom národnom parku. Zaujal ich fakt o sprístupnení jaskyne 3 roky po jej objavení v roku 1884 aj o osvetlení jaskyne už 12 rokov po objavení žiarovky v roku 1896. Dozvedeli sa, že kvaple „žijú a rastú“, kým po nich steká voda, prečo sa ich nesmú dotýkať a ako dlho trvá, kým kvapeľ podrastie o 1 milimeter. Snažili si precvičiť numeráciu počítaním schodov, ktorých je v jaskyni 874, pri dĺžke prehliadkového okruhu 1 370 metrov, čo sa im vďaka pozorovaným krásam nedarilo.

            Počas prehliadky obdivovali sintrové vodopády, stalagmity, stalagtity aj stalagnáty, jazierka – ktoré im majú splniť želania, a ďalšie formy jaskynnej výzdoby. V Hudobnej sieni vyskúšali akustiku spevom pesničky, po ktorej prišlo na rad hlavné akustické predstavenie doprevádzané hrou svetiel.

            Deti si prehliadku užili, v jaskyni sa im veľmi páčilo a pre mnohých bola zážitkom aj cesta linkovým autobusom, ktorým mnohí išli prvýkrát.

            Mgr. Viera Michlíková, Mgr. Yveta Tomaľová

          • Zážitkový školský výlet

            26.júna žiaci prvých ročníkov absolvovali školský výlet plný environmentálnych aktivít.

            Skúsení lesníci nám rozprávali zaujímavosti z lesného prostredia. Nasledovali pútavé úlohy, pri ktorých žiaci museli použiť svoje zmysly – čuch, chuť, hmat, sluch aj zrak. Každé dieťa aj pani učiteľky získali ako odmenu prívesok sovičky. Zážitky pokračovali pri spoločnej opekačke.

            Mgr. M. Urbanová, Mgr. A. Kalafutová

          • Medzníky 2. svetovej vojny – výlet

            Pamätníky, ktorých úlohou je pripomínať obdobie druhej svetovej vojny a Slovenského národného povstania, sa nachádzajú takmer po celom území Slovenska, no ich najväčšia koncentrácia je práve na miestach niekdajších bojov, či na pietnych miestach popráv a masových hrobov. Jeden z takýchto pamätníkov sa nachádza v Kežmarskom hrade.

            Žiaci zo základných škôl nášho mesta sa 28.6.2023 zúčastnili na výlete organizovanom miestnou organizáciou Zväzu protifašistických bojovníkov v Spišskej Belej. Výlet bol odmenou za krásne umiestnenie v súťaži Medzníky 2. sv. vojny, kde sa naši žiaci umiestnili na 1. mieste.

            Organizátori im pripravili zaujímavý program. Navštívili mesto Svit, pamätnú izbu, jedinečnú na Slovensku. V malých priestoroch videli množstvo kníh z tohto obdobia, oblečenie vojakov, partizánov, rôzne zbrane používané v 2. svetovej vojne, vypočuli si zaujímavé rozprávanie zberateľa, ktorému sme vďační za spomienky na toto ťažké obdobie v našich dejinách. Nemali by sme nikdy zabudnúť na hrôzy 2. svetovej vojny a na to, za čo naši otcovia bojovali a položili svoje životy. Potom sa presunuli do Kežmarku, kde navštívili pietne miesto popravy partizánov v Kežmarskom hrade. Obdobie SNP im svojim rozprávaním priblížil pán Novysedlák. Nakoniec sme všetci vzdali úctu padlým hrdinom minútkou ticha a kyticou položenou na pomník.

          • Výlet do Starej Ľubovne

            V pondelok 26. júna sa druháci vybrali na výlet do Starej Ľubovne. Najprv navštívili stredoveký vojenský tábor, kde si pozreli šermiarske vystúpenie skupiny Cohors z Prešova. Potom si deti za zlatú mincu mohli vyskúšať jazdu na koni, streľbu z luku, skákanie na trampolíne či iné vonkajšie aktivity. Druhú časť výletu strávili v bludisku Čertova skala vo Viktóriiných záhradách. Bludisko zo živého plota má rozlohu 6400 m2, dĺžku chodníkov 3,273 km a výšku 200 cm. Skrýva 7 sôch s posolstvom pre každého návštevníka a vyhliadkovú vežu, z ktorej je krásny výhľad na celé bludisko. Niektorým trvalo dosť dlho, kým sa z bludiska vymotali a mohli sa za odmenu občerstviť v bufete. Celým dňom deti sprevádzalo krásne slnečné počasie, takže si pobyt vonku naplno vychutnali. Plní zážitkov a nadšení zo suvenírov sa druháci odviezli autobusom domov. Výlet bol pre nich zaslúženou odmenou za ich svedomitú školskú prácu počas celého školského roka. Teraz sa už môžu tešiť na oddych a prázdninové dobrodružstvá.😊

            Mgr. A. Méreyová, Mgr. K. Kušmíreková

          • Okresná plavecká súťaž

            Dňa 27.06.2023 sa v ZŠ Ľubica uskutočnila okresná plavecká súťaž. Zúčastnilo sa na nej 7 najlepších plavcov zo škôl, ktorí v ZŠ Ľubica absolvovali plavecký výcvik. Základnú školu J. M. Petzvala reprezentoval za 3. ročník Dominik Žiga z 3.B triedy. Dominik sa dostal až do finále, kde v silnej konkurencii získal krásne 1. miesto. Srdečne blahoželáme.

            Mgr. Yveta Tomaľová

          • Matematický klokan

            Dňa 27. marca 2023 sa na Slovensku konal už 25. ročník najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže Matematický klokan. Medzi žiakmi našej školy sa spomínaná súťaž teší veľkej obľube. Tohto roku sa do nej zapojilo spolu až 88 súťažiacich. Na výsledky aj diplomy pre úspešných riešiteľov sme si museli však chvíľu počkať.

            Na prvom stupni riešilo matematické úlohy 59 žiakov a veľmi nás teší, že medzi nimi boli aj žiaci, ktorí vyriešili test bez jedinej chyby. Boli to títo žiaci:

            z 1.A – Ján Martvoň

             z 1.B – Kristián Ganzarčík, Matej Pacanovský,  Šimon Mitura

             z 3.B – Marcel Kovalčík

             

            Medzi úspešných riešiteľov sa zaradili aj tí žiaci, ktorí patrili medzi 20% najúspešnejších riešiteľov na celom Slovensku. Boli to:

            z 2.A – Samuel Halčin, Hana Slodičáková

            z 2.B – Matúš Mitura

            z 3.A – Michal Kováč, Alžbeta Germanová, Matúš Dobeš

            z 3.B – Bohumil Bohunický, Richard Dobrý, Martin Miško

             

            Na druhom stupni súťažilo spolu 29 žiakov. Úspešnými riešiteľmi sa stali:

            z 5.A – Samuel Kapalko

            z 5.B – Martin Slodičák, Samuel Tropp

            zo 6.A – Erik Kušmírek, Jakub Ježík, Sabina Halčinová

            z 8.B – Tomáš Malich, Andrej Porubovič

             

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť, úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a spoločne sa tešíme na ďalší ročník Matematického klokana.

            Mgr. Katarína Peštová

          • Exkurzia v Javorine

            Javorina je etablovaná značka európskych rozmerov, ktorej korene siahajú do r. 1947. Vyrába postele, stoly, stoličky, komody, police a knižnice 3D tvarovaním z masívneho dubového a orechového dreva.

            Ôsmaci mali možnosť vidieť zmodernizovaný výrobný proces od návrhu produktov až po ich finálnu úpravu. Stretli bývalých spolužiakov, ktorí študujú v učebnom odbore stolár a pripravujú sa na výkon svojho povolania v Javorine v systéme duálneho vzdelávania. Najviac zaujali automatizované CNC obrábacie stroje, ktoré sa obsluhujú pomocou programových príkazovsú plne riadené počítačom.

            Mnohí sme ani netušili, že takéto nádherné dizajnérske kúsky sa vyrábajú práve v našom meste :)

          • Didaktické hry 2023

            V piatok 23.júna 2023 sa na Belianskom rybníku uskutočnili Didaktické hry v prírode pre žiakov 1.stupňa. Žiaci plnili rôzne úlohy, skladali, triedili, ukladali oboznamovali sa, utvrdzovali a preverovali si svoje vedomosti z praktickej časti. Museli absolvovať niekoľko stanovíšť: Dopravná výchova, Zdravotná príprava, Riešenie mimoriadnych situácií, Pohyb a pobyt v prírode a jej ochrana.

            Hoci sa žiaci učili, opakovali si, preverovali svoje vedomosti, stále to brali ako hru. Preto sme presvedčení, že vychovávame z nich ľudí, ktorí budú vedieť použiť svoje poznatky v tej chvíli a životnej situácii, kedy to bude potrebné a dôležité.

            Učiteľky I. stupňa

          • Škola v prírode – Liptovský Ján

            Keď nadišiel pondelok,

            spravili sme prvý krok.

            Mame dali veľkú pusu,

            nasadli do autobusu.

            Frčali sme v pohode

            do skvelej školy v prírode.

            V týždni od 12. do 16. júna sa 31 žiakov štvrtého ročníka vybralo spoznávať našu krajinu na Liptov, do Jánskej doliny, kde tradičné vyučovanie vymenili za učenie sa v škole v prírode. Bol to pre nich jedinečný a neopakovateľný zážitok. Viacerí po prvýkrát odišli od svojich rodičov na viac dní, ale všetci statočne toto odlúčenie zvládli a naučili sa väčšej samostatnosti. Po ubytovaní v hoteli Moravica v Liptovskom Jáne sa pustili do poznávania okolia. A veru bolo na čo pozerať.

            Počasie nám počas celého týždňa prialo, preto sme sa hneď po príchode vybrali na turistickú vychádzku ku Svätojánskej vyhliadke. Odtiaľ sme mali prekrásny výhľad na celé okolie. Navštívili sme areál kultúrnych pamiatok Park mini Slovensko, kde sme si mohli pozrieť najvýznamnejšie kultúrne pamiatky Slovenska v zmenšenej podobe. Pri prechádzke obcou sme neobišli Kaďu s termálnym prameňom, ktorého voda má liečivé vlastnosti. Voda v prameni je vlažná, ale po niekoľkých minútach zistíte, že vám rozohrieva kĺby. Veľmi dobre padlo osvieženie unavených nožičiek ponorením do vody. Ochutnali sme minerálnu vodu z prameňa Teplica, ktorá má priaznivé účinky na tráviacu sústavu. Po prechádzke náučným chodníkom sme v Podzemí pod vežami – Mincovníčkove spoznali, ako sa v minulosti razili mince. V informačnom stredisku obce nám poskytli informácie aj materiály o obci a jej histórii.

            Okrem poznávacích výletov sa deti zabavili rôznymi športovými aj vzdelávacími aktivitami, ktoré pre ne pripravili naši super animátori Mrňo, Šerif, Eňa a BeBe. Všetky aktivity mali spoločnú tému Ľudské telo. Deti boli rozdelené do tímov a učili sa vzájomne sa rešpektovať a spolupracovať.

            Nechýbali ani večerné aktivity – hodnotenie dňa, pošta a diskotéka, na ktorej sa mohli všetci do sýtosti vyblázniť.

            Svoje zážitky si deti zapisovali do pripravených zápisníčkov, ktoré im budú pripomínať tieto pekné chvíle.

            Týždeň ubehol ako voda. Deti sa vrátili domov zrelaxované a obohatené o nové vedomosti a veselé zážitky.

            Poďakovanie patrí pani triednym učiteľkám oboch tried a pani zástupkyni, ktoré vytvárali príjemnú atmosféru a postarali sa o bezproblémový priebeh celého pobytu.

             

            Mgr. Soňa Fodorová, Mgr. Gabriela Plišková, Mgr. Anna Kriššáková

          • Súťaž Englishstar

            Dňa 27.4. sa naši žiaci, podobne ako žiaci zo 672 iných škôl na Slovensku, zapojili do súťaže Englishstar. Cieľom tejto súťaže je popularizovať a propagovať anglický jazyk, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k učeniu tohto jazyka. Z našej školy sa zapojilo 60 žiakov, pričom traja dosiahli fantastický výsledok 100%! Ostatní dosiahli takisto skvelé výsledky a my veríme, že táto súťaž bola pre nich prínosná, a že si okrem diplomov odniesli aj dobrý pocit a motiváciu do ďalšieho štúdia angličtiny 🙂

            PK CJ

          • Projekt Včely pre školy - noví nájomníci v našej školskej záhrade včielky samotárky

            Naša škola sa tento školský rok zapojila do projektu: Včely pre školy, ktorý riadi a koordinuje p. Július Jahnátek. Do tohto projektu sa zapojilo asi 100 škôl na Slovensku a my sme jedna z nich.

            V čom spočívajú aktivity v rámci tohto zaujímavého projektu? Úlohou je umiestniť a správne sa postarať o úlik so včielkami samotárkami. Malý domček pre včely samotárky dorazil začiatkom mesiaca marec, aby bola možná príprava mini úľa. Žiaci najprv zaslepili trstinové trubičky blatom, ktoré neskôr budú tvoriť desiatky izieb pre samotárske včely. Súčasťou úľa je aj pozorovací plast, ktorý bude slúžiť žiakom na pozorovanie života včiel v rôznych etapách ako učebná pomôcka.

            Do trubičiek z trstiny bude vždy jedna včela klásť vajíčka, ktoré potom obmuruje blatom. Následne včela do svojej trubičky nanosí peľ a opäť znesie ďalšie vajíčko. Takto včela pokračuje, až kým celú trubičku nezakladie. Počas svojho krátkeho života dokáže včielka zaplniť, v jednej sezóne, vajíčkami až dve trubičky. V každej trubičke nakladie zhruba 10 vajíčok. Včielky samotárky sa liahnu z tzv, kokónov. Kokón je niečo ako ochranné púzdro, v ktorom včielka pokojne spí až pokiaľ príroda na jar včielky nezobudí. Kokóny sme si objednali u organizátora projektu, ktorý nám ich zaslal kurierom. Po nájdení vhodného miesta v areáli našej školy, sme domček umiestnili podľa inštrukcií a vložili do neho liaheň s kokónmi. Umiestnením pod stromami v našej záhrade sme im vytvorili voňavé prostredie z rozkvitnutých kvetov, ktoré im bude poskytovať potravu a útočisko. Našou odmenou bude možnosť pozorovať život v domčekoch po vyliahnutí včielok. Na území Slovenska bolo identifikovaných viac ako 600 druhov samotárskych včiel, avšak pre naše”chovné účely” sú najideálnejšie práve dva druhy. Osmia Cornuta a Osmia Rufa. My máme k dispozícii práve OSMIA RUFA. Medzi tie významnejšie, o ktorých by sa sa mohli zmieniť patrí určite aj Osmia bicolor, Osmia,Leucomelana či Osmia Caerulescens. Za zmienku stojí rozhodne aj naša najväčšia včela známa ako Drévár fialový. Žiaci pravidelne chodia pozorovať, čo sa v našom úli deje, označujú zaplneneé trubičky číslami a nezabudnú im vyrobiť blato (na murovanie) v blízkosti úlika, hlavne v slnečnom počasí.

            Mgr. Viera Michlíková

          • O histórii platidiel

            Peniaze sú každodennou súčasťou života každého človeka. Vreckovým od rodičov počnúc, cez výplatu, rôzne produkty finančných inštitúcií až po finančné problémy spojené s infláciou, ktorým dnes musíme čeliť. Preto je finančná gramotnosť dôležitejšou súčasťou vzdelávania.

            S peniazmi prichádzame do kontaktu každý deň. Cez ruky nám prejdú kovové mince alebo papierové bankovky a ani si neuvedomujeme, že aj platidlá majú svoju históriu. Kým získali súčasnú podobu, prešli dlhým vývojom. Veda, zaoberajúca sa skúmaním peňazí, sa nazýva numizmatika.

            V rámci série edukačných prednášok našu školu v júni navštívil s časťou svojej zbierky erudovaný numizmatik p. Česánek.

            Žiakom 9.A a 9.B triedy stručne predstavil históriu a rôzne formy platidiel. Naši deviataci mali možnosť na vlastné oči vidieť platidlá z rôznych období a z rôznych kútov sveta. Počas pútavého výkladu si pozreli mince a bankovky, ktoré bežne nemajú možnosť vidieť, napr. keramické platidlá, mince starého Ríma, toliar Márie Terézie, núdzovú mincu v hodnote 1bilión mariek z Nemecka, staré japonské platidlá z potopenej lode, rozmerovo najväčšia bankovka na svete z roku 1912 a mnoho ďalších.

            Za exkurziu do zaujímavého sveta peňazí a ich histórie veľmi pekne ďakujeme.

          • Žiaci navrhli a postavili pocitový chodník

            V súčasnosti  v rôznych školských i voľnočasových areáloch pribúdajú tzv. pocitové chodníky. Pocitový chodník  umožňuje deťom prostredníctvom pocitov spoznávať rozličné prírodné materiály a je určený na chodenie bez topánok.

            Nás veľmi teší, že s nápadom mať v areáli školy vlastný pocitový chodník prišli samotní žiaci. Pri príležitosti Dňa Zeme žiaci pod vedením pani učiteľky Mgr. Gabriely Krasuľovej pripravili rôzne projekty zamerané na skrášlenie a využitie školského areálu. Žiačky 7. ročníka Dominika Eliašová, Aneta Budzáková, Martina Štupáková, Adriana Valeková a Diana Ploščicová pripravili projekt s názvom Pocitový chodník. Tento projekt prezentovali na hodine techniky a následne aj vedeniu školy. Ako pocitový materiál vybrali drevo, štrk, kameň, kôru, piesok a smrekové šišky. Táto kreatívna myšlienka žiakov našla pochopenie u riaditeľa školy RNDr. Emila Valeka, PhD. a dostala zelenú k samotnej realizácií. Žiaci na hodinách techniky pod vedením p. učiteľa Mgr. Mareka Ochotnicu previedli výstavbu pocitového chodníka. Boli sme prekvapení s akou chuťou vykopali zeminu, osadili drevené brvná, uložili netkanú textíliu, pílili drevené polená, pripravili lôžko pre samotné pocitové prírodné materiály a napokon nasypali piesok, štrk, kôru, smrekové šišky a osadili drevené polienka.

            Pocitový chodník je prvkom, ktorý obohatil a skrášlil areál školy. Sme nadšení, že nápad vzišiel z tvorivých hlavičiek našich žiakov a sme hrdí na našich malých remeselníkov, ktorí dali žiackemu projektu reálnu podobu.

            Dúfame, že pocitový chodník pomôže žiakom ľahšie spoznávať rôzne prírodné materiály a predovšetkým ho budú žiaci využívať na hodinách telesnej výchova na chodenie bez topánok, čím sa u detí spevňuje klenba chodidiel, rozvíja sa rovnováha, koordinácia a motorika. Veľké ďakujem patrí všetkým žiakom, ktorí prispeli svojou tvorivou prácou k vytvoreniu nového edukačného kútika v školskej záhrade.

            ZŠ J.M. Petzvala

          • ,,Každá kvapka dáva nádej na život“

            Svetový deň darcov krvi.

            Darcovia krvi sú ľudia od ktorých závisia milióny ľudských životov. A to doslovne. Túto vzácnu tekutinu sa doteraz nikomu nepodarilo umelo vyrobiť. Moderná medicína síce dokáže zázraky – vo väčšine prípadov by však bola úplne bezmocná bez ľudí ochotných nezištne darovať krv. Za Svetový deň darcov krvi je vyhlásený 14. jún. V tento deň sa narodil KARL LANDSTEINER (1868), ktorý bol lekárom a nositeľom Nobelovej ceny za medicínu a za určenie štyroch krvných skupín / A, B, AB, 0/.

          • Vyhodnotenie zberu papiera

            Každý školský rok v našej škole prebieha zber starého papiera. Tento rok sa všetkým triedam podarilo spolu vyzbierať 3445 kg papiera. Na prvom mieste je trieda 3.B s množstvom 595 kg papiera. Druhé miesto obsadila 3.A s množstvom 528 kg papiera. Na treťom mieste skončili žiaci 5.A triedy. Tí vyzbierali 423 kg papiera. Jednotlivé triedy budú za svoju usilovnosť finančne odmenené. Triedni učitelia použijú peniaze na nákup sladkostí, zmrzliny, hračiek, kníh alebo inej vhodnej odmeny. Každému žiakovi, ktorý sa zapojil do zberu papiera a prispel k ochrane prírody, ďakujeme.

            M&M