• Noc v škole

            Spali ste už niekedy v škole? Áno, spali. Túto odpoveď vám dajú naši piataci a šiestaci, ktorí si v piatok 25. novembra zbalili spacák, karimatku, zubnú kefku, spoločenské hry a vyrazili do školy, kde ich už čakali učitelia a množstvo zaujímavých aktivít spojených s prenocovaním v triedach. Tento rok sa pod záštitou Žiackeho parlamentu uskutočnil druhý ročník podujatia s názvom Noc v škole, v rámci ktorého mali naši piataci a šiestaci možnosť zažiť neopakovateľnú atmosféru školy ponorenej do tmy. Učitelia si pre nich pripravili viacero hravých aktivít zameraných na čitateľskú gramotnosť. Autorským príbehom o Ponožke žiaci spolupracovali a plnili úlohy. Spoločným a postupným čítaním odbúravali strach z čítania. V druhej aktivite sa zo žiakov stali ilustrátori. Ich úlohou bolo vytvoriť počítačovú ilustráciu na vybranú tému. O ich talente a kreativite sa môžete presvedčiť vo fotogalérii. A keďže v dnešnom svete má dôležité miesto aj znalosť anglického jazyka, žiaci svoju šikovnosť ukázali pri tvorbe anglických mini-kníh o rodine a zvieratách.

            Súčasťou prenocovania v škole bola aj nočná prechádzka mestom. A aký by to bol večer bez zábavy? Naši žiaci mysleli aj nato a so sebou si priniesli spoločenské hry. Na záver dňa ich čakala rozprávka na  dobrú noc.

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa rozhodli pridať sa k nám a zažiť noc v priestoroch školy. Veľké poďakovanie však patrí aj učiteľom za ich ochotu pripraviť rôzne aktivity a spoločne so žiakmi si vyskúšať, aké je to spať v škole, ktorú zväčša vidia iba za denného svetla. Veríme, že všetci zúčastnení si odniesli neopakovateľný zážitok.

            Mgr. M. Česánková

          • Týždeň boja proti drogám

            Každoročne pripadá Európsky týždeň boja proti drogám na tretí novembrový týždeň. V tomto roku prebiehal od 14. do 20. novembra. Jeho zámerom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšiť povedomie o legálnych aj nelegálnych drogách. Aj v našej škole pravidelne organizujeme rôzne aktivity, a to nielen v tento týždeň, ale počas celého školského roka. Cieľom primárnej prevencie drogových závislostí v našej škole je realizovať prevenciu nenásilnou a pre žiakov zaujímavou formou. Počas celého týždňa sa učitelia snažili implementovať problematiku boja proti drogám do vyučovania či už na prvom stupni ako preferovanie zdravého životného štýlu a zdravej výživy, alebo na druhom stupni vo vytváraní hodnotných voľnočasových aktivít.

            Realizovali sme so žiakmi rôzne vzdelávacie aktivity týkajúce sa prevencie drogových závislostí, pretože tie sú čoraz väčším nebezpečenstvom práve pre deti a mladých ľudí. Aktívne sa zapojili všetci triedni učitelia, ktorí na triednických hodinách vychovávali a vzdelávali svojich žiakov. Prostredníctvom prednášok, prezentácií, diskusie, hier, kvízov zrealizovali protidrogovú prevenciu. Tiež sa zapojili do tvorby násteniek s protidrogovou tematikou. Motiváciou pre nich bola aj školská súťaž, ktorú sme vyhlásili. Z 1. stupňa do finále postúpili nástenky IV. A a IV. B triedy a z 2. stupňa nástenky V. A a IX. A triedy. O víťazoch rozhodlo hlasovanie na Instagrame a súťaž o najkrajšiu protidrogovú nástenku vyhrala IV. A trieda a IX. A trieda. No pochvalu si zaslúžia všetky triedne kolektívy, pretože nástenky boli veľmi pekné. Veď posúďte sami!

            Mgr. Silvia Lorenčíková

          • Exkurzia v rušňovom depe

            Kam po základnej škole? Na túto otázku pomohla odpovedať aj exkurzia v Rušňovom depe Poprad.  Táto exkurzia  bola zároveň príjemným a pútavým spestrením predmetu technika.

            Počas exkurzie nás sprevádzal pán prednosta Ing. Marián Surmík, ktorý  nám ukázal motorové a elektrické vozne a rušne. Navštívili sme haly opráv motorových a elektrických rušňov, kde žiakov fascinovali obrovské zdviháky a motory rušňov. Svojou majestátnosťou nás prekvapil parný rušeň nazývaný Papagáj. Vysvetlil nám rôzne technické zaujímavosti z oblasti železničnej dopravy a možnosti duálneho vzdelávania a práce v rušňovom depe i na železnici.

            Pre mnohých bola zážitkom už len samotná cesta vlakom do Popradu. Po skončení prehliadky sme si urobili spoločnú fotku pri električke na nástupišti Tatranskej elektrickej železnice.

            Mgr. Marek Ochotnica

          • Literárna exkurzia v Liptovskom Mikuláši

            My, žiaci siedmeho ročníka, sme sa spolu so šiestakmi a piatakmi zúčastnili 16.11.2022 literárnej exkurzie v Liptovskom Mikuláši. Najprv sme navštívili múzeum Janka Kráľa, kde nám ukázali mučiareň, ktorá bola vytvorená v štýle dobovej mučiarne, v akej mučili nášho bájneho ľudového hrdinu Juraja Jánošíka. Potom sme sa presunuli do expozície, ktorá nám priblížila osobný život Janka Kráľa, revolučného štúrovského básnika. Mali sme tak príležitosť spoznať ho bližšie, keďže sme ho mnohí poznali ako autora známych básní. Nasledovala miestnosť, ktorá poukazovala na súdny proces, akým súdili už spomínaného Juraja Jánošíka.

            Ďalšie miestnosti boli venované liptovskému dramatikovi Aurelovi Stodolovi, židovskej komunite žijúcej v tomto meste pred a počas 2. svetovej vojny, dočasnej výstave pri príležitosti 90. výročia hokeja v Liptovskom Mikuláši. Boli tam vystavené dresy, trofeje, vytvorená šatňa pre lepšiu predstavu a taktiež aj hokejová bránka s niekoľkými brankárskymi lapačkami. Potom sme sa presunuli do druhého múzea, do Rázusovie domu. Tam sme si vypočuli peknú prednášku o Martinovi Rázusovi a jeho sestre Márii Rázusovej-Martákovej. Videli sme dobový nábytok aj to, ako jednoducho a skromne vedeli žiť naši predkovia a čo všetko si vedeli vyrobiť. Na tomto mieste bola kedysi samostatná dedina Vrbica, ktorá sa neskôr pripojila k Liptovskému Mikulášu. Máme veľkú radosť z toho, že sme sa mohli tejto exkurzie zúčastniť. Prinieslo nám to veľa zážitkov aj nových poznatkov.

            Adriana Valeková, VII.A

          • Turnaj v prehadzovanej

            V rámci Európskeho týždňa proti drogám si naši žiaci a žiačky I. stupňa prvýkrát zmerali sily v našej telocvični na turnaji v prehadzovanej.

            Tréningov nebolo veľa, napriek tomu dievčatá a chlapci prvých, druhých, tretích a štvrtých ročníkov medzi sebou húževnato bojovali. Chytanie, spracovanie, prihrávanie, hádzanie lopty na ihrisku dávalo šancu všetkým zúčastneným žiakom získavať body. Žiaci sa rozhýbali, precvičili si priestorovú orientáciu, pohyblivosť, motoriku a predovšetkým sa pobavili.

            Tak nech im tá radosť a chuť z pohybu vydrží čo najdlhšie!

            Mgr. Y. Tomaľová

          • Lieky nie sú cukríky

            V novembri sme sa s deťmi tretieho oddelenia ŠKD venovali aktivitám s protidrogovou tematikou. Jednou z nich bola aktivita „Lieky nie sú cukríky“.

            A že lieky nie sú cukríky už teraz vedia naše deti tiež. Prostredníctvom rovesníckeho príbehu sa oboznámili s pojmom liečivo, liek, záchranná služba, prvá pomoc. Dokážu odlišovať lieky od podobných cukríkov a naučili sme sa, že lieky patria do rúk iba dospelým osobám. Tému si osvojovali aj hrami Pexesso, ktoré bolo vytvorené priamo z videného príbehu. Po hre bolo úlohou detí aj správne zoradiť obrázky príbehu a prerozprávať ho. Druhou hrou bolo puzzle, kde úlohou detí bolo vytvoriť obraz a určiť, čo na ňom vidia (lieky, cukríky). Poslednou hrou aktivity bol dubble - s motívmi ovocia a zeleniny, kde sme si s deťmi povedali význam vitamínov v prevencii pred chorobami.

            Krásnou pesničkou s príznačným názvom „Lieky nie sú cukríky“, sme ukončili novembrový mesiac protidrogových aktivít.

            Mgr. Alena Schurdaková

          • Noc v škole - oznam pre žiakov 5. a 6. ročníka

            Milí žiaci 5. a 6. ročníka, v piatok 25. novembra sa uskutoční Noc v škole. Tí z vás, ktorí sa prihlásili, nezabudnite si priniesť: spacák, karimatku, plastový pohár na vodu, zubnú kefku a pastu, oblečenie vhodné na prespatie v škole, vodu a v prípade potreby niečo ľahké na občerstvenie. Okrem toho si pribaľte aj nožnice, lepidlo a pastelky. Nezabudnite na spoločenské hry. V škole vás čaká nasledujúci program:

            18.50 – 19.00     Príchod

            19.00 – 21.00     Hravé aktivity zamerané na čítanie

            21.00 – 22.00     Večerná prechádzka mestom

            22.00 -  23.30     Zábavný večer so spoločenskými hrami

            23.30 – 24.00     Rozprávka na dobrú noc

            24.00 -  6.30      Spánok

            7.00                    Odchod žiakov zo školy

          • Florbalové turnaje

            Obe naše florbalové reprezentačné družstvá odohrali svoje kvalifikačné turnaje. Chlapci zabojovali o postup na okresné kolo turnajom vo Veľkej Lomnici. Hokejky si skrížili s družstvami ZŠ Hradná z Kežmarku, ZŠ Podhorany a domácim družstvom. Vyrovnané zápasy priniesli veľa pekných florbalových akcií. Naši chlapci zdolali družstvo z Podhorian avšak nestačili na chlapcov zo ZŠ Hradná a napokon ani na družstvo Veľkej Lomnice. Obsadili napokon tretie nepostupové miesto.

            Dievčenský turnaj sme organizovali na našej škole. Privítali sme družstvá zo ZŠ Štefánika v Spišskej Belej, ZŠ z Vrbova a ZŠ z Huncoviec. Dievčatá v skvelej atmosfére prvý zápas proti dievčatám z Huncoviec vyhrali. Druhý zápas proti dievčatám zo Štefánikovej bol dramatický do posledných sekúnd. Skóre sa prelievalo z jednej strany na druhú a v závere mali viac šťastia dievčatá zo Štefánikovej a prehrali sme o jeden gól. Podobne dramatický bol aj zápas proti dievčatám z Vrbova, ale aj v tomto zápase sme ťahali za kratší koniec. Nakoniec dievčatá obsadili podobne ako chlapci tretie miesto v skupine a nepostúpili na okresné finále.

            Chlapcom aj dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Mgr. Jaroslav Dobeš

          • Výdajná školská jedáleň

            Štvrťrok školského roku 2022/2023 ubehol veľmi rýchlo a my sa veľmi tešíme, že sa naši žiaci 1. až 4. ročníka môžu stravovať v novej výdajnej školskej jedálni v priestoroch MŠ Mierová. Ďakujeme zriaďovateľovi Mestu Spišská Belá, že poskytol priestorové a aj finančné kapacity na zriadenie a vybavenie stravovacieho zariadenia.

          • Výchovné koncerty

            V piatok 11. novembra 2022 sa žiaci 1. stupňa zúčastnili veselého a poučného detského programu HRAVO - ZDRAVO. Bol plný melodických pesničiek, ktorý sa milou a nenásilnou formou zaoberal otázkami zdravého životného štýlu. Pomocou detských video ukážok sa žiaci dozvedeli, ako vplýva na náš organizmus nezdravá strava a prečo je dôležité nesedieť doma pri počítači, ale povedať ÁNO pohybu. Hudobné predstavenie bolo skvelou motiváciou a ukážkou toho, koľko energie človek získa pohybom a zdravou stravou.

            Žiaci 2. stupňa si v ten istý deň pozreli multimediálny program s názvom TRENDSETTER – trendy dnešnej doby. Témou programu boli média, ich vplyv na mladých ľudí, nástrahy internetu, kyberšikana a  sociálne siete. Cieľom bolo poukázať na zmysel života a dôležitosť medziľudských vzťahov.

            Mgr. Silvia Lorenčíková

          • Súťaž v tvorbe loga Žiackeho parlamentu

            V mesiaci október vyhlásil Žiacky parlament súťaž v tvorbe svojho loga. Súťaž bola určená všetkým žiakom našej školy. Tí nelenili a naplno využili svoju kreativitu. Do aktivity sa zapojilo vyše 50 žiakov. Po hlasovaní jednotlivými členmi parlamentu na novembrovom zasadnutí sa víťazným logom stal návrh Sindy Alexyovej, žiačky 9.A, ktorá bude za svoju snahu odmenená a jej návrh bude Žiacky parlament používať ako svoje oficiálne logo. Žiakom, ktorí svoj čas a energiu investovali do tvorby súťažného príspevku, ďakujeme. Všetky návrhy si počas nasledujúcich dní môžete pozrieť na výstave na prízemí chodby pri UAT učebni.

            Žiacky parlament

            Mgr. M. Česánková

          • GivingTuesday – sviatok štedrosti, dávania a dobrovoľníctva

            Je to deň, kedy sa po celom svete oslavujú dobré skutky a šíri sa dobro. V dňoch 14.11. – 23.11.2022 sa naša škola zapojí do verejnej zbierky potravín pre rodiny v hmotnej núdzi. Táto zbierka je zameraná na potraviny rôzneho druhu. Týmto by sme chceli osloviť rodičov našich žiakov, aby nás podporili a taktiež sa do zbierky zapojili. Potraviny budeme preberať od 7,30 do 13,30 hod. každý deň (okrem víkendu) v ojedinelých prípadoch aj v čase krúžkov a popoludňajšieho ŠKD. Všetky vyzbierané potraviny rovnomerne rozdelíme do krabíc a odovzdáme Mestu Spišská Belá, ktoré túto pomoc odovzdá už spomínaným rodinám s trvalým pobytom na území mesta. Ďakujeme!

          • Druháci v kaštieli v Strážkach

            V piatok 4.novembra sa druháci so svojimi triednymi učiteľkami vybrali na tvorivé dielne Netradične o umení v kaštieli v Strážkach. Žiaci sa pod vedením lektorov naučili niečo o modernom umení a zistili, ako sa dá vytvoriť umelecké dielo aj z predmetov okolo nás. Vytvorili vlastné umelecké diela formou asambláže. Po tvorivej práci si prehliadli stálu expozíciu Slovenskej národnej galérie v Strážkach a poprechádzali sa v krásnom parku pri kaštieli, ktorý hýri farbami jesene. Všetkým sa páčil vydarený deň, počas ktorého sa veľa naučili aj mimo školských lavíc. Žiaci si svoje výtvory vystavia v triedach ako spomienku na tento pekný jesenný deň.

          • Exkurzia na Spišskú Kapitulu a na Mariánsku horu v Levoči

            19. októbra sa žiaci 8. ročníka zúčastnili exkurzie na Spišskú Kapitulu a na Mariánsku horu v Levoči. Na Spišskej kapitule navštívili kňazský seminár, biskupský úrad a katedrálu.

            Miestnosťami kňazského seminára nás sprevádzal špirituál seminára Martin Majda. Previedol nás srdcom seminára – kaplnkou zasvätenou sv. Jánovi Nepomouckému, nahliadli sme do auly Františka Tondru, obzreli sme si zariadenie učební a v neposlednom rade sme na tablách objavili známe tváre kňazov, ktorí pôsobili v našom meste.

            Priestorom katedrály a biskupským úradom nás previedol vicekancelár biskupského úradu Peter Matis. Navštívili sme biskupskú sieň s portrétmi spišských biskupov, prešli sem sa po jednotlivých salónikoch, nahliadli sme do súkromnej kaplnky biskupa. Pred odchodom zo Spišskej Kapituly sme zostúpili do krýpt pod kostolom.

            Na Mariánskej hore v Levoči nám sv. omšu vyslúžil pán kaplán Vladimír Malec.

          • Vyhlásenie súťaže „Najčitateľ“

            Ako po minulé roky aj v školskom roku 2022/2023 vyhlasuje školská knižnica celoročnú súťaž o najlepšieho čitateľa školskej knižnice. Zúčastniť sa jej môžu všetci žiaci našej školy. Podmienkou získania titulu „najlepší čitateľ školskej knižnice“ je navštevovať našu školskú knižnicu a čítať knihy vypožičané z tejto knižnice. Do vypožičaných a prečítaných kníh nepočítame knihy z mestskej ani inej podobnej knižnice. Víťazi budú na konci školského roka ohodnotení peknými cenami. Dúfame, že sa zapojíte v hojnom počte a zistíte, že čítanie je hodnotné trávenie voľného času a naozaj nebolí. Pripomíname, že školská knižnica je otvorená každú stredu od 12.45 do 14.45 hod. Tešíme sa na vás.

          • V knižnici straší!

            Bojíš sa strašidiel, duchov, bosoriek, upírov a iných príšerností? Pravdepodobne áno. Naši tretiaci a štvrtáci však dokázali svoju nebojácnosť a odvahu a prišli sa spoločne zabaviť a tak trošku aj báť do školskej knižnice. Neváhali sa prezliecť do strašidelných kostýmov a spoločne prejsť nebezpečnou cestičkou vyznačenou iba blikotajúcimi plamienkami sviečok, na ktorej na nich číhali nebezpečné tvory. Kriku a výskotu bolo veľa, no všetci svoj strach prekonali a dostali sa až do školskej knižnice, ktorá sa už postupne halila do tmy. Pavučiny na oknách a policiach, všadeprítomné pavúky a strašný kostlivec navodili pravú atmosféru pre strašidelné čítanie. Starší spolužiaci sa podujali na dramatizované čítanie rozprávky O Červenej Čiapočke z knihy Michaela Colemana Rozprávky alebo Čo sa vám učitelia neodvážia povedať, z edície Desivá literatúra.

            Vravíte si, čo má táto rozprávka spoločné so strašením? Veru veľa. Pôvodná rozprávka zo 17. storočia, ktorú si ľudia rozprávali medzi sebou, bola naozaj strašidelná. Deti s napätím počúvali a aktívne sa zapájali do deja. Rozprávka sa skončila trochu netradične, a tak dostali úlohu vymyslieť svoj vlastný záver. Odobrali sa do tried, kde kreslili, písali, tvorili. Ich fantázia bola neskutočná a vznikli originálne dielka, na ktorých sme sa spoločne zabavili. A aby zábava neskončila iba pri tom, presunuli sa z knižnice na chodbu, kde si mohli do vôle zatancovať. Na posilnenie si pochutili na sladkom koláčiku. Po tejto aktivite, v ktorej sa spájalo rozvíjanie čitateľskej gramotnosti s hrou a zábavou si všetci určite odniesli domov mnoho pekných a pozitívnych zážitkov.

            Mgr. Soňa Fodorová