• Milí priaznivci školy!
          • Milí priaznivci školy!

            Pripomíname, že sa od dnešného dňa môžete zapojiť do verejného hlasovania v projekte Čerstvé hlavičky. O tom, ktoré základné školy získajú ovocie a zeleninu na týždennej báze počas celého budúceho školského roka, rozhodne počet hlasov pridelených danej škole. Tým prosíme o podporu našej školy, našich žiakov.

             Informácie k hlasovaniu:

            Hlasovanie bude prebiehať od 28.4.2022 do 1.6.2022 na stránke www.cerstvehlavicky.sk

            Odovzdať hlas:

            - môže ktokoľvek, po tom čo sa zaregistruje svojím emailom a telefónnym číslom na vyššie uvedenej stránke

            - je možné každý deň, pričom každý deň zahlasujete raz za školu. Teda každý môže v jeden deň odovzdať maximálne 1 hlas. 

            - môžete nielen cez počítač, ale aj cez smartfóny

             Budeme veľmi radi, keď spoločne v udeľovaní hlasov vytrváme. Za úsilie o víťazstvo vám chceme vopred poďakovať.

            Návod ako sa na stránke registrovať a ako hlasovať je v prílohe.

             

            ZŠ J. Maximiliána Petzvala, Spišská Belá

                                                                                                         vedenie školy

          • Beliansky slávik

            Spievajže si, spievaj, spevavé stvorenie,

            veď je spev najmilšie, tvoje potešenie.

            Po dvojročnej pauze sa  tento rok v Spišskej Belej konala žiacka spevácka súťaž ľudových piesni Beliansky slávik. Beliansky slávik napomáha šíreniu ľudového folklóru, slovenskej ľudovej piesni ako aj k udržiavaniu tradícií našich predkov. Súťažilo sa v troch kategóriách: 3. – 4. ročník, 5. – 6. ročník a 7. – 9. ročník. Do súťaže sa zapojili základné školy zo Spišskej Belej, ZŠ Lendak, ZŠ Toporec. Odborná porota v zložení pedagógov zo ZUŠ v Spišskej Belej hodnotila výber piesní, intonáciu, rytmus.

            1. kategória: Natália Pitoňáková - 3. miesto
            2. kategória: Eva Ferenčáková – 2. miesto, Bianka Pitoňáková  - 3. miesto

            Srdečne blahoželáme

                                                                                                                                                         Mgr. K. Kušmíreková

          • ČISTÁ ZEM, ČISTÝ VZDUCH

            Žiaci 1. stupňa našej školy sa vybrali 22.apríla na envirovychádzku s cieľom pomôcť našej Zemi „voľnejšie“ dýchať. 22. apríla v roku 1970 vedci – ekológovia z USA  na základe fotografických a telegrafických snímok z kozmu zistili, že naša Zem je v ohrození. Vyzvali teda ku spoločnému celosvetovému úsiliu za ochranu Zeme so všetkým, čo ju robí jedinečnou, pretože je krehká a zraniteľná.

            Učiteľky 1. stupňa

          • „ Investujme do našej planéty“

            je slogan, ktorým sa v tomto roku riadia milióny obyvateľov Zeme, a tým upriamujú pozornosť na potrebu zmeny opatrení v oblasti klímy a zároveň apelujú na zodpovednosť nás všetkých za budúcnosť jedinečnej a zatiaľ jedinej obývateľnej Modrej planéty, ktorú poznáme. Deň Zeme oslavujú milióny ľudí na celom svete, ktorým záleží na našej planéte Zem a ktorí chcú svojím konaním prispieť k jej záchrane.

            My sme Deň Zeme oslávili 22. apríla zaujímavými aktivitami, ktoré si pre spolužiakov pripravili naši šikovní ôsmaci. Vymysleli šesť stanovíšť, na ktorých žiaci plnili bodované úlohy a kde sa dozvedeli, prečo a ako máme našu živú planétu chrániť. Na prvom stanovišti dievčatá formou prírodovedného kvízu zaujali svojich mladších spolužiakov informáciami o chránených rastlinách a živočíchoch v našich národných parkoch, o potrebe ich ochrany. Z druhého stanovišťa sa ozývali zvuky lesa a súťažiaci hádali, ktorým živočíchom  tieto záhadné hlasy patria. Tretie stanovište perfektne zvládli naše „Deti vedy“, ktoré vysvetľovali žiakom prebiehajúce fyzikálno- chemické deje a pýtali sa ich na svetových velikánov vedy. Naše „Kvetinky“ si pripravili hádanky z rastlinnej a živočíšnej ríše a deti určovali zaujímavé prírodniny skryté v košíčku. Na piatom stanovišti si dievčatá pripravili súťaž v triedení domového odpadu, kde sa zvedavci dozvedeli, ako a prečo je potrebné odpad správne separovať, a tým pomôcť našej planéte, aby aj pre ďalšie generácie ostala krásnou zelenou planétou. Šieste stanovište sa veľmi páčilo športovcom. Tu chlapci pripravili prekážkovú dráhu, ktorá všetkých utvrdila v poznatku, že keď chceme byť my a naša Zem zdravá, musíme sa o spoločné zdravie starať pohybom. A naše „umelkyne“ potešili mnohých kamarátov maľovaním na tvár, a tak vyčarili úsmev a spokojnosť motýlikom, tigrom, srnkám, hadom a ďalším zvieratkám, ktoré sú vďačné, že žiaci našej školy vedia byť v prírode k prírode ohľaduplní.

            Pani učiteľky so svojimi štvrtákmi vyčistili okolie Belianskych kúpeľov a všetci veríme, že ostanú bez odpadkov do ďalšieho Dňa Zeme. Aj v školskom klube deti s pani vychovávateľkami oslávili Deň Zeme a pripomenuli si, aká jedinečná je naša planéta vo vesmíre.

            Ďakujeme ôsmakom-organizátorom a všetkým súťažiacim za oslavu Dňa Zeme a tešíme sa, že táto oslava krásy života bude v našej škole, v našom mestečku a v našich domácnostiach celý rok.

                                                                                                                     Mgr. G. Krasuľová

        • Čerstvé hlavičky
          • Čerstvé hlavičky

            Milí rodičia, žiaci, priatelia školy!

            Čerstvé ovocie a zelenina sa znova objavujú v školách v projekte Čerstvé hlavičky. Dobre vieme, že prirodzených vitamínov nikdy nie je dosť. Vďaka čerstvému ovociu a zelenine sa lepšie cítime a sme zdravší. Zvlášť žiaci základných škôl v období najrýchlejšieho vývinu potrebujú plnohodnotnú stravu. Aj tento rok spoločnosť Kaufland rozbieha projekt Čerstvé hlavičky a hľadá partnerské školy pre každú zo svojich predajní. V tomto projekte sme v predošlých rokoch zvíťazili a radi by sme opäť dopriali chutné vitamíny našim žiakom.

            Od minulého ročníka došlo k zmene metodiky pri hlasovaní. Pridelené hlasy sú prepočítavané tzv. koeficientom. Počet hlasov sa delí počtom žiakov danej školy a vynásobí sa 1000. Škola, ktorá v okrese získa najväčší počet hlasov dostane pravidelný prísun kvalitného ovocia alebo zeleniny pre svojich žiakov na celý školský rok 2022/2023.
            Ak chceme vyhrať, musíme získať čo najviac hlasov. Hlasovanie prebieha od 28. 4. 2022 do 1. 6. 2021 (5 týždňov) na webstránke www.cerstvehlavicky.sk. Z jedného zariadenia sa dá odoslať iba jeden hlas denne.

            V predošlých rokoch sme sa stali víťazmi vďaka vašej podpore. Ak sa chceme stať tento rok víťazmi, prosíme vás o trpezlivú spoluprácu pri udeľovaní hlasov.

            Vopred ďakujeme za pomoc a ústretovosť!

                   

            ZŠ J. M. Petzvala, Spišská Belá

            vedenie školy

             

        • Oznam pre rodičov
          • Oznam pre rodičov

            Riaditeľstvo základnej školy Vám oznamuje, že 25.4.2022 (t. j. pondelok) bude školský klub detí v prevádzke do 13,30 hodiny z prevádzkových dôvodov – aktualizačné vzdelávanie pedagogických zamestnancov v čase od 14,00 hodiny do 16,00 hodiny.

            Prosíme rodičov, aby dodržali stanovený čas odchodu detí.

             

            Mgr. Anna Rothová

            riaditeľka školy

          • Hmyzí domček

            Žiaci 7.A triedy na hodinách techniky vyrobili hmyzí domček.  Hmyzí domček alebo hotel pre hmyz poskytuje útočisko užitočnému hmyzu. Poslúži včelám samotárkam, lienkam a mnohým druhom chrobákov a motýľov. Záhrada ich potrebuje kvôli dvom dôležitým veciam: opeľovaniu kvetov a ničeniu škodcov.  Biologické ničenie škodcov znižuje potrebu používať pesticídy. Pôvodná vegetácia, ktorú tento hmyz používa ako potravu a prístrešie, sa likviduje hlavne v mestskom prostredí.

            Zhotovením hotela, resp. domčeka pre hmyz žiaci pomohli zlepšiť ekosystém v školskej záhrade. Bude pre nás potešením, keď si  v domčeku čoskoro nájdu domov noví nájomníci hmyzej ríše. 

                                                                                                      Dr.Juraj Tomeček

          • Zápis do 1. ročníka

            Nadišiel ten správny čas a mali sme tu zápis zas.

            Holááá, holáá, škola volá, prišiel škôlkar k nám,

            budem tvoja nová škola, s láskou si ťa privítam.

            Naučím ťa čítať, písať i rátať spolu budeme,

            v telocvični si zacvičíme, aj plávať budeš v bazéne.

            V termíne 5. a 6. apríla 2022 v našej škole prebiehal zápis detí do 1. ročníka. Po škôlke je práve škola ďalším dôležitým míľnikom v živote dieťaťa, preto sme v tieto dni pristupovali ku každému dieťaťu veľmi citlivo a zároveň zodpovedne. Pripravili sme príjemné prostredie s názorným materiálom, kde mohli deti bez strachu spontánne predviesť čo vedia. Pani učiteľky formou rozhovoru a na základe výtvarného vyjadrenia detí preverovali  ich psychické, fyzické a sociálne schopnosti, ale aj základné matematické predstavy i rečový prejav. Budúci prváčikovia preukázali svoje vedomosti, poradili si s rôznymi úlohami, ktoré si pre nich pani učiteľky pripravili formou hry. Všetky stanovištia úspešne zvládli. Už teraz sa tešíme na šikovných prváčikov, ktorí budú robiť radosť svojim rodičom a našu školu úspešne reprezentovať.

            Zápis do školy je pre dieťa zážitkom a skúsenosťou zároveň, preto sme deťom ako pamiatku na zápis pripravili prvácke medaily a milé darčeky, aby radi na tento deň spomínali. 

                                                                                                                             Vyučujúce 1. stupňa ZŠ

          • Okresné kolo Pytagoriády

            Pytagoriáda je obľúbená matematická súťaž, v ktorej žiaci riešia 15 úloh v časovom limite 60 minút. Pri správnom riešení aspoň 10 úloh sa stávajú úspešnými riešiteľmi a body naviac môžu ešte získať za ušetrený čas, ak skončia pred uplynutím daného časového limitu.   

            Okresné kolo Pytagoriády sa uskutočnilo aj v tomto školskom roku online formou kvôli pandemickým opatrenia. Žiaci v šiestich kategóriách podľa ročníkov súťažili v utorok 29. marca a v stredu 30. marca 2022. 

            Naši žiaci  nám urobili veľkú radosť, pretože v každej kategórii sme mali úspešných riešiteľov okresného kola.

            V kategórii P3 boli úspešnými riešiteľmi Boris Božek (3.B), Veronika Šoltýsová (3.A), Daniel Štefaňák (3.B).

            Najviac úspešných riešiteľov okresného kola bolo v kategórii P4. Boli to títo žiaci: Samuel Kapalko (4.A), Samuel Tropp (4.B), Martin Slodičák (4.B), Martin Stupeň (4.B), Martin Uličný (4.B), Dean Tomas (4.B) a Samuel Pješčák (4.A).

            V kategórii P5 sa úspešnými riešiteľkami stali Slávka Skribčáková (5.A) a Sabína Halčinová (5.A).

            Katarína Šoltýsová (6.A), Adriana Valeková (6.A) a Adam Ulbrich (6.B) sa stali úspešnými riešiteľmi v kategórii P6.

            V kategórii P7 sa na výbornom 2.mieste umiestnil žiak 7.B Tomáš Malich.

            2. miesto vo svojej kategórii získala aj žiačka 8.A triedy Zuzana Šoltýsová.

            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a všetkým účastníkom súťaže ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy 😊

        • Oznámenie o udelení  riaditeľského voľna
          • Oznámenie o udelení  riaditeľského voľna

            Vážení rodičia, milí žiaci,

            v súlade s  § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení neskorších predpisov  Vám oznamujeme, že  6. apríla 2022 /t.j. v stredu/ bude rozhodnutím riaditeľky  ZŠ J. M. Petzvala, Moskovská 20, Spišská Belá udelené žiakom 6. až 8. ročníka riaditeľské voľno.

            Riaditeľské voľno je udelené z organizačných dôvodov – Testovanie 9 2022.   

            V prevádzke bude školský  klub detí a školská jedáleň.

            Zároveň oznamujeme žiakom 6. až 8. ročníka, ktorí majú udelené riaditeľské voľno 6. apríla 2022, že  budú z obeda automaticky odhlásení, ale ak majú záujem o obed v tento deň, môžu sa prihlásiť v Školskej jedálni pri ZŠ M. R. Štefánika najneskôr do 8.00 hod. ráno v stredu 6.apríla 2022.   

            Za porozumenie ďakujeme.

                                                                                                                                                                                      Mgr. Anna Rothová

            riaditeľka školy

        • Chemická olympiáda
          • Chemická olympiáda

            Dňa 25.03.2022 sa uskutočnilo okresné kolo chemickej olympiády. Olympiáda sa po dvoch rokoch uskutočnila prezenčnou formou. Žiaci vyskúšali nie len svoje vedomosti, logické a analytické myslenie, ale i praktickú činnosť v chemickom laboratóriu. Žiaci 9.B  - Klaudia Pajerová a Jaroslav Ulbrich úspečne reprezentovali našu školu a obsadili 8. a 10. miesto. Jakub Ulbrich sa zároveň stal úspešným riešiteľom. Obom za reprezentáciu ďakujeme a k úspechom gratulujeme.

          • Návšteva z materskej školy

            V dňoch 22. a 24. marca navštívili predškoláci 5 tried z materskej školy na Mierovej ulici so svojimi učiteľkami našich prvákov v oboch triedach. Prišli sa pozrieť, ako to vyzerá vo veľkej škole, do ktorej mnohí z nich už od septembra budú chodiť ako žiaci - prváci. Naši prváci im s radosťou predviedli, čo sa už v škole naučili - písať, počítať a samozrejme, hlásiť sa:) Prvácke pani učiteľky zapojili aj škôlkarov do školskej práce - deti priraďovali obrázky k písmenám na tabuli, skúšali písať na tabuľu veľké tlačené písmená, vytlieskavali slová na slabiky, pomenúvali farby a geometrické tvary, počítali na počítadlách. Niektorí škôlkari prvákom aj zarecitovali a zaspievali. Milé stretnutie zakončili výmenou darčekov - škôlkari si pre prvákov pripravili krásne záložky a prváci pre škôlkarov veselých šašov na pamiatku. Ďakujeme škôlkarom a ich učiteľkám za príjemne strávený čas a tešíme sa už čoskoro na ďalšie stretnutie s predškolákmi na zápise do 1. ročníka. 

            Mgr. A. Méreyová

            Mgr. K. Kušmíreková

          • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

            30. 3. 2022 sa v priestoroch Mestskej knižnice v Kežmarku konalo okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Do okresného kola postúpili v 1. kategórii v prednese prózy žiačka 2.A triedy Alžbetka Germanová a v 3. kategórii v prednese prózy Simona Skribčáková z 9.A triedy. Obidve žiačky nás v okresnom kole úspešne reprezentovali. V silnej konkurencii recitátorov z okresu Kežmarok sa Simonka Skribčáková vo svojej kategórii umiestnila na krásnom 2. mieste. Alžbetka Germanová v 1. kategórii obsadila 3. miesto. Ďakujeme za reprezentáciu školy.