• Európsky deň jazykov

            Dňa 26. septembra sme na našej škole oslávili Európsky deň jazykov, ktorý si školy pripomínajú prostredníctvom rôznych súťaží, kvízov či podujatí. Cieľom tohto dňa je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj kultúrnej rozmanitosti a vzbudiť  v žiakoch záujem o cudzie jazyky.

            Na našej škole sme pri tejto príležitosti vyrobili plagátiky s rôznymi krajinami, natočili krátky skeč po anglicky, učili sa pozdravy v rozličných jazykoch, hrali online hry aj trojjazyčné pexeso.

            Tím PK CJ

          • Prírodovedná a vlastivedná exkurzia

            Žiaci 4. ročníka zažili v utorok 27. septembra netradičné vyučovacie hodiny prírodovedy a vlastivedy. Skoro ráno odišli autobusom do Prešova, kde navštívili Hvezdáreň a planetárium. Cesta ubehla rýchlo a čoskoro sa ocitli vo svete plnom tajomných zákutí vesmíru, hviezd, súhvezdí a neprebádaných častí našej galaxie. V prednáškovej sále si pozreli film o slnečnej sústave. Prostredníctvom pútavého výkladu získali predstavu o otáčaní Zeme, pochopili príčiny striedania dňa a noci aj ročných období. Získali nové poznatky o našej hviezde – Slnku a jeho planétach, o Mesiaci a jeho fázach, o jedinečnosti pozemskej prírody a života na Zemi. V planetáriu sa preniesli do kozmického priestoru a stali sa na chvíľu jeho súčasťou. Usadili sa v pohodlných kreslách a na umelej oblohe s veľkým záujmom pozorovali hviezdy, ich zoskupenia, hľadali súhvezdia Orión, Pegas, Veľkú a Malú medvedicu. Po skončení programu si prezreli výstavu v priestoroch budovy a na pamiatku si kúpili pohľadnice, magnetky, či iné materiály o vesmíre.

            Po chvíľke oddychu zostúpili z vesmíru na Zem, aby objavili unikát na území našej vlasti – jedinečné Opálové bane pri obci Červenica v Slanských vrchoch. Až do objavenia náleziska opálu v Austrálii bola táto opálová baňa jedinou svojho druhu na svete. Autobusom presun z Prešova trval iba krátku chvíľu. Pred vstupom do bane Jozef už čakal sprievodca, ktorý sa postaral o to, aby všetci dostali helmu. Takto vybavení a poučení o možnom nebezpečenstve mohli vstúpiť dnu. Vzduch vo vnútri bol vlhký a studený, ale nikomu to neprekážalo. Okruh, ktorým prechádzali, má dĺžku 1 km. Počas prehliadky spojenej s pútavým a zaujímavým výkladom sa naučili omnoho viac, ako by sa naučili počas jednej hodiny v školskej lavici. Hneď na začiatku sa ocitli v stratovulkáne a spoznali Svinický zlom a krásne viditeľné pyroplastiká. Oboznámili sa s osudmi nájomcov opálových baní, hľadačov vzácneho opálu, s legendami, aj so zlatou Goldschmidovskou érou. Dozvedeli sa niečo o patrónke baníkov a spoznali podzemný ementál, medziobzory, i slepé základky. Pochopili, ako sa v podzemí vetralo, či ako sa odčerpávala voda z chodieb. Videli sprievodné minerály, ktoré boli pre baníkov akýmsi kompasom pri hľadaní opálu. Nezľakli sa ani pána bane, ktorý na nich hľadel veľkými očami meniacimi farbu od modrej cez zelenú až po červenú. Po takejto hodine strávenej v podzemí si určite každý zapamätal, kde sa nachádza náš národný drahokam – slovenský opál, ktorý je význačný svojou výnimočnou kvalitou a výraznými farbami.

            Takáto zážitková forma vyučovania dá deťom omnoho viac, ako klasické vyučovanie v škole. Veď nie nadarmo sa hovorí „Lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť.“

             

            Mgr. S. Fodorová, Mgr. G. Plišková, Mgr. A. Kriššáková

          • Svetový deň mlieka v školách

            Každoročne si 28. 9. od roku 2000 pripomíname Svetový deň mlieka v školách. Je propagovaný Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Tento výnimočný deň patrí bielej tekutej potrave - mlieku, ktorá zaručuje zdravé kosti, zuby a srdce hlavne deťom.

            Hoci sa aj v tomto veku u mnohých z mladšej populácie vyskytuje intolerancia laktózy, výrobcovia mliečnych produktov postupne dodávajú na trh výrobky bez tohto „mliečneho cukru.“ Aj mliekareň prevádzkujúca mliečny automat v našej škole, priradila do ponúkaných produktov bezlaktózové mlieko.

            Tí, čo môžu konzumovať kravské mlieko si dnes pripomenuli, ako si udržať zdravie aj pomocou konzumácie mlieka a výrobkov z neho. Či pijeme kravské, ovčie, kozie, každé z nich má určitú výživovú hodnotu. Dokonca mlieko priaznivo pôsobí na nervový systém človeka. Tak prečo si každodenne nedať pohár čistého mlieka?

            Mgr. G. Plišková

          • Belanček na Zemiakarskom jarmoku

            V centre mesta bolo od ranných hodín rušno. Na námestí 24. septembra 2022 sa konal 18. Spišský zemiakarský jarmok, na ktorom vystúpil DFS Belanček pri ZŠ J. M. Petzvala.

            Deti sa na vystúpenie veľmi tešili a zodpovedne pripravovali. Predviedli svoj temperament, tvorivosť, súdržnosť ale predovšetkým svoje herecké, tanečné, spevácke a hudobné schopností a talent. Predstavili sa s pásmom Ej beťar ja dzivočka, Daj Bože slnka, ktoré doplnili speváckym číslom. Celé vystúpenie bolo doplnené hudobným sprievodom.

            Ich vystúpenie obdivovali diváci a hlavne rodičia. Obrovský potlesk počas každého čísla a na záver bol pre deti veľkou odmenou.

            Mgr. K. Kušmíreková

          • Medzinárodná výtvarná súťaž Grafika 2022

            Súťaž v maľovaní na počítačoch Grafika 2022 sa konala v medzinárodných rozmeroch. Súťažili medzi sebou študenti Gymnázia vo Vysokom Mýte v Českej republike a žiaci z partnerských škôl:  ZŠ J. M. Petzvala v Spišskej Belej – Slovenská republika a škola Petko R Slaveykov z Varny – Bulharsko.

            Lucia Skribčáková, žiačka 9.A triedy, sa umiestnila na krásnom 1. mieste. Získala Čestné uznanie za vynikajúcu prácu a hodnotnú vecnú cenu. Ostatné žiačky z 9.A triedy, Michaela Kisková, Vanesa Horváthová, Ema Halčinová a Kristína Olekšáková dostali Čestné uznania. Výstava výtvarných prác sa bude konať v októbri vo Vysokom Mýte v Českej republike pri príležitosti vysokomýtskych mestských slávností.

          • 13. september - DEŇ POZITÍVNEHO MYSLENIA

            „Jedna malá pozitívna myšlienka hneď zrána dokáže zmeniť Váš celý deň.“

            S prvákmi sme sa práve v tento deň pokúsili výtvarne stvárniť našu duševnú a telesnú pohodu. Voskovým pastelom kreslili na kamene. Vytvárali rôzne farebné tvary, ale našli sa aj žiaci, ktorí boli úplne avantgardní a nechali sa farbami unášať. Žiaci prvých ročníkov vytvorili farebné kamene, ktorými vyzdobili okolie lavičiek na školskom dvore.

            Farby ovplyvňujú naše pocity, dokážu vylepšiť náladu, upokojiť či stimulovať.

            Mgr. A. Kalafutová, Mgr. M. Urbanová

          • Prvý deň v škole

            Letné prázdniny sa skončili a 5. septembra začal nový školský rok. Pre niektorých prvý, pre deviatakov posledný a pre ostatných taký, aký už počas svojho života v škole zažili mnohokrát.

            Naša základná škola znovu otvorila bránu po dvojmesačnom oddychu a počas slávnostného otvorenia školského roka privítala svojich žiakov.

            V úvode zaznela hymna SR, po nej nasledovalo recitačné pásmo, v ktorom predviedli svoj talent Emily Budzáková 3.B, Samuel Halčin 2.A, Sabína Halčinová 6.A a Martina Štupáková 7.A.

            Všetkým prítomným sa prvýkrát prihovoril riaditeľ školy RNDr. Emil Valek, PhD. Žiakov, rodičov aj učiteľov privítal, predstavil nových zamestnancov školy a predstavil plán toho, čo na nás v novom školskom roku čaká. Na záver žiakom poprial veľa chuti do učenia, učiteľom vnímavých žiakov, rodičom spokojné deti a úspešný školský rok 2022/2023.