• Imatrikulácia prvákov

            „Zlatá brána otvorená,

            zlatým kľúčom podoprená,

            kto do nej vojde,

            učiť sa bude,

            či je ona, či je on,

            múdry vyjde z brány von.“

            Touto trochu upravenou pesničkou sa vo štvrtok 26.októbra 2023 predstavili naši prváci na slávnostnej imatrikulácii – prijatí prvákov do cechu žiakov. Po prechode zlatou bránou stráženou dvomi rytiermi, ich privítal kráľ celého školského kráľovstva a jeho verný šašo. Obaja boli smutní, pretože bacil Polepetko šarapatil a zaklial kráľovské písmenká a číslice. Naši šikovní prváci ale nelenili a svojimi básničkami, pesničkami a tančekom pomohli kráľovstvo odkliať. Ukázali tak svojim rodičom a starým rodičom, čo všetko sa za takú krátku dobu v škole už naučili. Dokázali, že sú pripravení stať sa riadnymi žiakmi našej školy. Po vystúpení hlasným „sľubujeme“ sa zaviazali dodržiavať všetky povinnosti školáka. Potom už nasledovalo pasovanie prvákov kráľom školy. Z rúk šaša a rytierov si každý prevzal imatrikulačnú korunku  a malý darček venovaný školou a mestom Spišská Belá. Slávnosť ukončil pán riaditeľ Emil Valek svojím ďakovným prejavom.

            Ďakujeme všetkým rodičom za podporu detí počas tejto slávnosti, deťom za ich usilovnosť a perfektne zvládnuté vystúpenie, našim deviatakom za ich pomoc pri príprave imatrikulácie a mestu Spišská Belá za malý darček.

            Mgr. Soňa Fodorová, Mgr. Tatiana Ilavská, Mgr. Gabriela Plišková

          • Spolu nás to baví

            Do projektu Záložka do knihy spája školy sa výrobou svojich záložiek zapojili aj žiaci 4. oddelenia školského klubu detí v našej škole. Pred svojimi spolužiakmi prezentovali rozprávky alebo knihy, ktoré sa im páčia. Snažili sa presvedčiť počúvajúcich, aby si práve tú ich rozprávku či knihu prečítali a odpovedali na ich zvedavé otázky. Potom sa už pustili do výroby záložiek. Práce sa im vydarili a v spoločnosti spolužiakov bolo veselo, hravo a taká bola aj ich práca. Spolu ich to naozaj bavilo.

            Mgr. Soňa Fodorová, Mgr. Alena Schurdaková

          • Zelená škola

            Blížia sa dni, kedy spomíname na svojich blízkych zosnulých. Na našich cintorínoch sa zväčša hromadí odpad z umelých vencov, kytíc a kahancov, ktoré sa nedajú recyklovať. Preto sme sa zapojili do výzvy pre školy: Viac lásky, menej plastu, ktorú realizuje na facebookovej stránke Zelená škola, Funebra, CEEV Živica s podporou Nadácie Slovenskej sporiteľne.

            Čo bolo našou úlohou? Spraviť si spoločnú fotku s vytvorenými vencami a uverejniť ju na fcb stránke Zelená škola. Vence sme vytvorili čisto z prírodných materiálov. Do výzvy sa zapojili žiačky 8.B  a dievčatá z 9.A a 9.B triedy. Pri výrobe dušičkových vencov sme dbali nielen na estetickú, ale aj ekologickú hodnotu výrobkov.

            Mgr. A. Oroszová

          • Starší čítajú mladším

            Aktivita Starší čítajú mladším bola zameraná na rozvoj čitateľskej gramotnosti a bola súčasťou projektu Záložka do knihy spája školy.

            Prváci strávili príjemné chvíle pri čítaní knihy od Josefa Čapka Rozprávky o psíčkovi a mačičke. S obdivom sledovali čítanie svojich starších spolužiakov - štvrtákov. Už teraz sa nevedia dočkať chvíle, kedy aj im pôjde čítanie takto dobre a budú si môcť knihy prečítať celkom sami.

            Po prečítaní príbehu z tejto milej knihy nasledovala výroba záložiek. Deti usilovne strihali, kreslili, lepili a záložky vznikli krásne, vhodné na obdarovanie detí v Miroticiach.

            Soňa Fodorová

          • Olympiáda zo slovenského jazyka

            17. a 19.10.2023 sa konalo školské kolo Olympiády zo SJL. Školské kolo bolo rozdelené na dve časti. 17. 10. absolvovali súťažiaci, 12 žiaci 8. a 9. ročníka, online test v počítačovej učebni. 19.10. sa konala 2. časť, ktorá pozostávala z transformácie textu a rečníckeho prejavu. Z 12 žiakov bolo 5 úspešných riešiteľov. Najlepšie sa umiestnila s počtom bodov 46 žiačka 9.B triedy Sonja Pohorelská. Na 2. mieste žiačka 8.A triedy Katarína Šoltýsová a na 3. mieste Nelka Ferencková, žiačka 9.A triedy. Medzi úspešných riešiteľov patrili žiačky: Adriana Valeková a Ella Andrášová z 8.A triedy. Víťazom gratulujeme a Sonji Pohorelskej držíme palce v reprezentácii školy v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 15.11.2023 v Kežmarku.

            Mgr. A. Oroszová

          • ŠPIRÁLA - PRASTARÝ A POSVÄTNÝ SYMBOL STARÝCH KULTÚR

            Špirála predstavuje cestu vedúcu zvnútra von a naopak. Od vonkajšieho vedomia k vnútornej duši. Vyjadruje  vývoj ľudstva. Symbol vesmírnej transformácie.

            Naši druháci spoznali silu špirály aj jej význam, výtvarne si ju vytvorili z jesenného lístia. Namiesto horiacej sviečky im na špirálu zasvietilo slniečko, ktoré v spojení s magickosťou špirály vytvorilo príjemné a harmonické prostredie.

            Špirála predstavuje harmóniu, začiatok, sústredenie a zameranie. Poukazuje na cestu, smer a pokrok.

             

            Mgr. Anna Kalafutová, Mgr. Mária Urbanová

          • Po stopách Čarovnej flauty v divadle

            V pondelok 16. októbra dostali žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka unikátnu možnosť zažiť v budove Štátneho divadla v Košiciach posledné operné dielo velikána svetovej hudby Wolfganga Amadea Mozarta s názvom Čarovná flauta. Protichodný svet dobra a zla, vznešeného a ľudového, veselosti i smútku, to všetko na našich žiakov čakalo počas predstavenia, v ktorom sa spoločne dopĺňali výtvarne spracované scény a kostýmy so speváckymi výkonmi hercov a živou orchestrálnou hudbou.

            Príbeh o princovi Taminovi putujúcom za láskou a pravdou v zložitom svete symbolov divákov preniesol do magického operného sveta, kde večná túžba človeka po slobode a porozumení prináša aj v súčasnom modernom svete priestor nielen na zamyslenie sa, ale aj jedinečný divadelný zážitok. Veríme, že aj takouto nezvyčajnou formou si naši žiaci prehĺbili svoj vzťah k divadelnému umeniu a stretnutie so svetom opery bolo pre nich obohacujúcim zážitkom.

            Mgr. Z. Tyborová

          • Vystúpenie DFS Belanček pri príležitosti mesiaca úcty k starším

            Tak ako končí leto a začína jeseň, tak prichádza aj staroba. Pomaly, nenápadne a nedá sa jej vyhnúť. V roku 1990 bol mesiac október vyhlásený Valným zhromaždením Organizácie spojených národov za Mesiac úcty k starším. Nesie sa v duchu úcty k našim starým rodičom, susedom, priateľom aj známym, preto je pre nás všetkých pripomienkou, že si máme vážiť a ctiť starých ľudí, dávať im najavo svoju náklonnosť a lásku. Staroba je prirodzenou súčasťou nášho života, nedá sa pred ňou ujsť. Aj tí, ktorí sú dnes seniormi, boli kedysi mladí a plní síl. Rokmi však pribudli na tvárach vrásky, sily pominuli no s prežitými rokmi prišla múdrosť, ktorú nám ďalej podávajú.

            Pri tejto príležitosti potešil seniorov náš DFS Belanček v kinosále mesta s pásmom plný básni, piesní a tancov. Odmenou nám bol veľký potlesk a slzy v očiach. Boli to slzy radosti a dojatia, boli to spomienky na detstvo.

            Mgr. K. Kušmíreková

          • Záložka do knihy spája školy

            Záložka do knihy spája školy je projekt, do ktorého sa zapájajú slovenské aj české školy. Z prihlásených škôl sa podľa určených kritérií vytvárajú partnerské dvojice, ktoré medzi sebou nadviažu kontakt pomocou elektronickej komunikácie a po ukončení projektu si vzájomne vymenia záložky, ktoré vyrobili ich žiaci. Nám bola pridelená Základná škola a Materská škola Mikoláša Alša v Miroticiach.

            Mesto Mirotice leží v okrese Písek v malebnom Juhočeskom kraji. Preslávil ho tamojší rodák Mikoláš Aleš, známy český maliar a ilustrátor. Kresliť začal, keď mal iba 4 roky. Základná škola v súčasnosti nesie jeho meno. Mirotice a okolitú malebnú juhočeskú krajinu poznajú ľudia aj z filmov, ktoré sa tu natáčali.

            Základná škola a Materská škola Mikoláša Alša v Miroticiach je stredne veľká mestská škola. Má bohatú históriu. Prvá, najstaršia škola priliehala ku kostolnému múru, mala dve triedy, do ktorých v r. 1796 bolo zapísaných 205 detí. V r. 1802 bola v blízkosti kostola zriadená druhá škola pre kresťanskú mládež, do ktorej chodilo 327 detí. Tretia mirotická škola bola meštianska škola, stála pri cintoríne, mala tri učebne a dve miestnosti pre učiteľov. Chodilo do nej 461 detí. Práve tu začal chodiť ako žiak Mikoláš Aleš, ktorý sa stal významným českým maliarom a ilustrátorom. Štvrtá mirotická meštianska škola bola otvorená v r. 1904 pri ceste smerom na Prahu. Svojmu účelu slúžila až do roku 1994 a verejnosť ju označovala ako „starú“ školu. Piata mirotická škola slúži dodnes. Bola založená v r. 1949 a pomenovaná po slávnom mirotickom žiakovi Mikolášovi Alešovi. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo v r. 1951. Celý názov školy bol Stredná škola Mikoláša Alša v Miroticiach. Na začiatku 60. rokov došlo k zmene názvu školy na Základnú deväťročnú školu. Táto škola je v Miroticiach známa ako „nová“ škola. Je úplnou základnou školou, ktorá poskytuje základné vzdelanie asi 140 deťom vo veku od šesť do pätnásť rokov. Škola má výhodnú polohu nielen pre deti z Mirotíc, ale tiež pre deti z okolitých blízkych dedín. Leží na okraji mesta, kde doslova za oknami vstúpite do prírody, čo sa dá označiť ako nadštandardné.

            Tu môžete vidieť podobnosť s našimi školami, ktoré ľudia tiež bežne nazývajú starou a novou školou.

            Pani učiteľka z Mirotickej školy nás už kontaktovala a napísala správu za všetky deti z ich školy. Z nej sme sa dozvedeli, že už začali pracovať na výrobe záložiek pre nás. Verím, že aj my sa budeme snažiť vyrobiť záložky hodné toho, aby mohli byť pekným a milým darčekom.

            Nezabudnite, že záložky nesmú mať abstraktné vzory, ale musia súvisieť s rozprávkou, príbehom, či básňou, ktorá vás niečím zaujala.

            Vyrobené záložky môžete odovzdať do konca tohto týždňa, najneskôr v pondelok vašim učiteľom, alebo v 1.A triede.

            Prajem vám príjemné chvíle pri tvorení.

            Mgr. Soňa Fodorová

          • PRVKY LAND ART – JESENNÉ PUZZLE

            Jeseň, jedno z najfarebnejších období roka prináša nielen sychravé a upršané dni. Má svoje magické čaro. Častokrát nás prinúti zamyslieť sa nad krásou a úchvatnými pohľadmi na našu prírodu.

            Druháci sa zahrali na umelcov a s trochou fantázie tvorili z dostupného prírodného materiálu jesenné puzzle priamo v prírode.

            Aj takéto drobné radosti nám dokážu rozjasniť celý náš deň!

            A.Kalafutová, M.Urbanová

          • Štvrtáci v SNG - Čierne na bielom

            Naši štvrtáci sa vo štvrtok 12.októbra vybrali do Kaštieľa v Strážkach, aby sa dozvedeli, čo sa skrýva za veľavravným názvom Čierne na bielom. Tento workshop zahŕňal pojmy: negatív – pozitív, svetlo-tma, čierna – biela. Žiaci sa dozvedeli o prvých pokusoch o zachytenie obrazu – ako vznikli prvé fotografie, väčšina z nich mala po prvýkrát v rukách vyvolaný film z fotoaparátu, až po súčasné prístroje na fotografovanie. Zaujímavé výtvarné techniky, ktoré si vyskúšali sa im veľmi páčili. Potom sme v danej téme pokračovali v kaštieľnom parku, vďaka slniečku. Vytvárali sme tiene v rôznych pózach, ktoré zachytávali kriedou na chodníku, niektorí zostrojili svoje portréty pomocou tieňa a prírodnín. Nakoniec zostrojili pani jeseň z prírodného materiálu a precvičili si logiku hrou piškvorky, na ktoré tiež využili bohatú ponuku prírodnín z parku. Žiaci obohatení o nové vedomosti o princípe svetla a tieňa, negatívu a pozitívu vo fotografii skonštatovali, že fotenie v minulosti bolo veľmi náročné.

            Cestou naspäť nás sprevádzalo slniečko, vďaka ktorému sme zažili veľa zábavy pri aktivitách s tieňom v kaštieľnom parku s jeho pestrou ponukou prírodných materiálov.

            Mgr. Viera Michlíková, Mgr. Yveta Tomaľová

          • Rozprávky z krivého zrkadla

            V Spišskom divadle si 12.10.2023 žiaci 5.-6. ročníka a 7. A triedy pozreli inscenáciu Rozprávky z krivého zrkadla (Andersenove rozprávky). Asi najznámejšie rozprávky dánskeho rozprávkara H. Ch. Andersena Cisárove nové šaty, Škaredé káčatko a Kresadlo zdramatizoval Michal Babiak, texty piesní napísal Viktor Kollár.

            Tieto pútavé, vtipné a často dojemné príbehy nesú v sebe silný mravný odkaz – odsudzujú nafúkanosť, hlúposť, pokrytectvo, povýšenosť a nečestné správanie. Poukazujú na to, že inakosť netreba odsudzovať a prinášajú nádej, že dobro zvíťazí nad zlom.

            Prostredníctvom nafúkaného cisára, škaredého káčatka a odvážneho vojaka sme sa preniesli do zázračného rozprávkového sveta. Moderné spracovanie týchto tradičných rozprávok bolo doplnené veselými pesničkami, tancami a vizuálnymi pútavými kostýmami. /Partnerom inscenácie bola Tricklandia, Starý Smokovec./

            Predstavenie sa žiakom veľmi páčilo.

            Mgr. A. Oroszová

          • Literárny Kežmarok

            V dňoch 5.-6.10.2023 sa konal v Kežmarku 58. ročník Literárneho Kežmarku, ktorý bol venovaný 105. výročiu úmrtia Martina Kukučína, slovenského spisovateľa a privátneho študenta kežmarského lýcea, 5. výročiu úmrtia Alfréda Grosza. Alfréd Grosz bol kežmarský rodák, pedagóg, historik a prírodovedec.

            Aj my sme boli pozvaní na podujatia, ktoré sa konali v rámci Literárneho Kežmarku.

            Mgr. Alena Oroszová spolu so žiačkami 8. B triedy Dominikou Elliášovou a Zoe Pacanovskou navštívili 6. októbra Mestskú knižnicu v Kežmarku, kde prebiehali semináre a workshopy pre žiakov.

            PhDr. Mária Rapošová zaujímavým rozprávaním priblížila život MUDr. Mateja Bencúra (Martina Kukučína). PhDr. Nora Baráthová, historička a spisovateľka, sa venovala životu a dielu kežmarského rodáka prof. Alfrédovi Groszovi a nakoniec Mgr. Pavo Máťuš hovoril o 180. výročí kodifikácie spisovnej slovenčiny.

            Žiačky absolvovali workshop tvorivého písania s hudobníkom, textárom, spevákom a hercom Zbyňom Džadoňom.

            Mgr. A. Oroszová

          • Spolupráca s FACE CLUBOM – zahraniční dobrovoľníci na hodinách anglického jazyka

            Sme veľmi radi, že aj v tomto školskom roku sa vyučujúcim anglického jazyka na druhom stupni podarilo spojiť svoje sily s FACE CLUBOM a pozvanie na hodiny cudzieho jazyka prijali zahraniční dobrovoľníci, ktorí k nám do školy budú chodiť v rámci spestrenia výučby angličtiny a posnažia sa hravou formou motivovať žiakov k rozprávaniu v cudzom jazyku.  Naši siedmaci mali zatiaľ možnosť zoznámiť sa s Raphaelom. Ten pochádza z Francúzska a okrem toho, že im porozprával o svojej domovine, žiaci dostali príležitosť využiť svoje jazykové zručnosti a komunikovať s človekom, ktorého materinským jazykom nie je slovenčina. Veríme, že aj tieto návštevy žiakov inšpirujú a motivujú k ešte intenzívnejšiemu štúdiu cudzieho jazyka, veď nie nadarmo sa hovorí, že koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.

            Mgr. Michaela Česánková