• Okresné kolo gymnastického štvorboja

            V piatok 12. 4. 2024 sme v našej telocvični zorganizovali prvý ročník gymnastického štvorboja pre najlepšie najmladšie gymnastky v našom okrese. Pozvanie prijali dievčatá zo ZŠ Grundschule, školy J. M. Štefánika a naše diečatká. Súťažili v štyroch disciplínach športovej gymnastiky na hrazde, preskakovali cez švédsku debnu, cvičili akrobaciu a behali cez prekážkovú dráhu na čas.

            Všetky súťažiace podali perfektný výkon a naše gymnastky s tesným bodovým rozdielom obsadili krásne druhé miesto.

            Veľmi pekne ďakujeme za reprezentáciu školy žiačkam Alžbetke Germanovej, May Kovalčíkovej, Nikolke Gemzovej, Miške Plučinskej, Lili Pitoňákovej a Melanke Fajovej a  trénerkám za výbornú prípravu na súťaž.

            Mgr. Gabriela Krasuľová

          • Čerstvé hlavičky

            V tomto školskom roku sme sa opäť prihlásili do projektu Čerstvé hlavičky. Preto sme zaradení do hlasovania o dodávanie čerstvej zeleniny alebo ovocia 1 krát týždenne pre kždého žiaka školy v školskom roku 2024/2025. Prosíme Vás o podporu pri hlasovaní na webstránke www.cerstvehlavicky.sk od 25.4. 2024 do 29.5.2024.

            Každý kto chce hlasovať sa musí najskôr na webstránke zaregistrovať. Následne sa bude už len prihlasovať. Hlasovať je možné každý deň 2x – 1x za zvolenú školu a 1x za škôlku.

            Hlasovanie zohľadňuje počet detí školy/škôlky, preto sa každý pridelený hlas prepočítava na základe koeficientu. Školy s menším počtom žiakov majú väčšiu váhu pridelených hlasov.

            Budeme radi, keď nám pomôžete a skúsime zahlasovať za deti školy na podporu ich zdravšieho životného štýlu.

          • Okresné kolo Pytagoriády

            V dňoch 9. a 10. apríla 2024 sa uskutočnilo v ZŠ s MŠ sv. Kríža v Kežmarku okresné kolo celoštátnej matematickej súťaže PYTAGORIÁDA.

            Zúčastnili sa na ňom najúspešnejší riešitelia školského kola tejto súťaže. Komisia pozvala z našej školy 20 žiakov, z ktorých sa 12 prebojovalo medzi úspešných riešiteľov:

            v kategórii P3: Samuel Halčin (3.A) – 9. miesto;

            v kategórii P4: Marcel Kovalčík (4.B) – 1. miesto, Alžbeta Germanová (4.A) – 2. miesto;

            v kategórii P5: Veronika Šoltýsová (5.A) - 2. miesto, Daniel Štefaňák (5.B) - 11. miesto;

            v kategórii P6: Samuel Kapalko (6.A) – 8. miesto, Samuel Tropp (6.B) – 11. miesto;

            v kategórii P7: Sabína Halčinová (7.A) – 2. miesto, Erik Kušmírek (7.A) – 3. miesto;

            v kategórii P8: Adriana Valeková (8.A) – 4. miesto, Katarína Šoltýsová (8.A) a Martina Štupáková (8.A) – delené 7. miesto.

            Naši žiaci  nám urobili veľkú radosť, v každej kategórii sme mali úspešných riešiteľov.

            Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Vyučujúci MAT

          • Okresné kolo matematickej olympiády - kategórie Z6, Z7 a Z8

            CVČ Kežmarok zorganizovalo 3. apríla 2024 na pôde ZŠ Dr. D. Fischera okresné kolo Matematickej olympiády v kategóriách Z6, Z7 a Z8.

            Pozvanie dostali 7 úspešní riešitelia domáceho kola. Trom z nich sa podarilo úspech obhájiť aj na kole okresnom.

            V kategórii Z6 Martin Slodičák zo 6.B skončil na skvelom 1. mieste, Samuel Tropp zo 6.B na delenom 6. mieste. 

            V kategórii Z7 skončil Erik Kušmírek zo 7.A na delenom 5. mieste.

            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a všetkým účastníkom súťaže ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Vyučujúci MAT na druhom stupni

          • Biblická olympiáda z evanjelického a. v. náboženstva - celoslovenské kolo

            Celoslovenské kolo Biblickej olympiády z evanjelického a. v. náboženstva sa konalo 4. apríla 2024 v priestoroch Evanjelickej spojenej školy v Liptovskom Mikuláši. Súťaž sa konala online v programe EduPage. V celoslovenskom kole spolu súťažilo 69 žiakov. Našu školu reprezentovala Alžbeta Germanová zo 4.A, ktorá sa stala úspešnou riešiteľkou a vo svojej 1. kategórii sa umiestnila na 4. mieste. Blahoželáme a tešíme sa z jej úspechu!

            Počas vyhodnocovania testov bola možnosť navštíviť Múzeum Spolku Tatrín i Evanjelický a. v. kostol v Liptovskom Mikuláši.

            Alžbetke ďakujeme za reprezentáciu. Nech jej chuť získavať vedomosti zostane aj naďalej. Veríme, že sa do súťaže zapojí aj budúci rok!

            Mgr. Eva Germanová, PhD.

          • „Nadišiel ten správny čas a mali sme tu zápis zas“

            2. a 3. apríla 2024 predškoláci prešli svojou prvou veľkou skúškou. Zápis do 1. ročníka overuje školskú zrelosť dieťaťa, ktorá je dôležitá pre osvojenie si školských zručností a vedomostí.

            Deti počítali, rozlišovali geometrické tvary, priraďovali správny počet prvkov, kreslili postavu, recitovali, spievali. Pani učiteľky si všímali ich pozornosť, držanie ceruzy, výslovnosť, rečový prejav, sociálnu a emocionálnu zrelosť.

            Za zvládnutie všetkých úloh bolo každé dieťa odmenené darčekom a ako spomienku na zápis vo „veľkej“ škole dostalo pamätný list.

            Zápisu sa zúčastnilo 61 detí, z ktorých 50 bude plniť povinnú školskú dochádzku v školskom roku 2024/2025. Na budúcich prvákov sa veľmi tešíme a rodičom ďakujeme za prejavenú dôveru.

             

            Mgr. Anna Kriššáková, zástup. školy

            Mgr. Dagmar Popovičová, špec. pedag.

          • Medveď hnedý – mýty a fakty

            V piatok 5. 4. sa naši piataci a šiestaci dozvedeli formou interaktívnej prezentácie veľa zaujímavostí zo života našej najväčšej šelmy – medveďa hnedého. Pán lektor Martin Peleš z občianskeho združenia Lesmír nám poodhalil tajomstvá o životnom rytme  medveďa, nakoľko sú naše medvede nebezpečné, koľko ich vlastne je a ako sa máme správať v ich prirodzenom prostredí. Ukázal nám, aké veľké je novonarodené medvieďatko, ako spoznáme stopy medveďa, aký je ich prirodzený areál výskytu v našom národnom parku a okolí. Žiaci pohotovo reagovali na otázky, pýtali sa a my veríme, že si z prednášky odniesli úctu k tomuto úžasnému kráľovi našich hôr a spoznali možnosti jeho ochrany a vzájomného spolužitia.

            Ďakujeme.

            Mgr. Gabriela Krasuľová

          • Marec – mesiac knihy (celomesačné triedne aktivity)

            Mesiac marec je tradične venovaný čítaniu a knihám. Aby sme našim žiakom ukázali čaro kníh a cestu k čítaniu, organizovali sme rôzne čitateľské aktivity nielen v školskej knižnici, ale aj v triedach.

            Deti z 1.A si vybrali svoju obľúbenú knihu a snažili sa o nej čo najpútavejšie porozprávať svojim spolužiakom. Po prezentácii kníh si každý vybral jednu, ktorá ho najviac zaujala a nakreslil k nej ilustráciu podľa vlastnej fantázie. Takto sme u nich rozvíjali prezentačné a komunikačné zručnosti a už v tomto veku sa učili vystupovať pred spolužiakmi.

            Deti z 1.B skladali neznámy text pomocou 5 W. Zaujímavé cvičenia venované prváčikom skúsili na krúžku Hravá školička. Deti najskôr počúvali príbeh, potom ho postupne „skladali“ do zväčšenej podoby na koberci. Vo dvojiciach prečítali svoju vetu, potom poukladali pomocou otázok: Kto? Čo sa stalo? Kde sa to stalo? Kedy sa to stalo? Prečo sa to stalo? Jeden ucelený príbeh. Nakoniec ho ešte raz prečítali a porovnali s ukážkou z knihy. V ďalšej aktivite skladali vety. Poznajú už takmer všetky písmená z abecedy, preto nebolo pre nich ťažké zostaviť zo slov vety, ktoré ukladali na koberec. Pracovali vo dvojiciach. Vytvorili tak poučný text so zaujímavými informáciami. Takými a ďalšími podobnými „hrami“ si spríjemňujú čítanie, aby sa im nikdy neprestalo páčiť.

            Deti z 1.C robili aktivitu „Čítaj ako...“. Žiaci mali kartičky, na ktorých boli rôzne obrázky, napr. čítaj ako vystrašený, čítaj, ako keby si spieval, čítaj, ako keby ti bola zima, čítaj ako operný spevák a pod. Aktivita ich veľmi bavila, veľa sa smiali a boli zvedaví, ako budú čítať ich spolužiaci.

            Vo 4.A každý žiak predstavil ostatným knihu, ktorú v tomto mesiaci prečítal. Zahrali sa tiež hru, kedy jeden žiak prečítal kúsok z knihy, ktorú si vybral, na ľubovoľnej strane a žiak, ktorému kniha patrila, si ju musel spoznať. Chvíle dobrej zábavy a dobrej nálady zažili pri čítaní básne z čítanky, pretože ju čítali ako speváci, nahnevane, veselo, ako uspávanku.

            V školskom klube si druháci čítali rozprávky. Najviac sa deťom páčila rozprávka o Mechúrikovi Koščúrikovi, tak ju počas čítania ilustrovali. Prestávky spríjemňoval svojim spolužiakom Nathaniel hrou na flaute.

            Deti zo 4. oddelenia školského klubu detí začali marec – mesiac knihy besedou a výrobou záložiek do svojich obľúbených kníh a učebníc. Pri aktivite Som spisovateľ si porozprávali, kto je spisovateľ, čo tvorí, akých spisovateľov poznajú. Zahrali sa sami na spisovateľov, vytvárali si vlastné príbehy, ktoré predniesli ostatným deťom. Vypočuli si príbeh o prvákoch a ich priateľoch tretiakoch, dva vianočné príbehy, príbeh o kamarátstve, ale aj príbeh o podmorskom fantazijnom svete. Dokázali, že sú nielen odvážni a tvoriví, ale že sú aj dobrí rozprávači. Možno raz niekto z nich bude naozajstným spisovateľom.

            Žiaci 6.B na triednickej hodine rozdelení do skupín skladali rozstrihaný obrázok, ktorý je obálkou slávnej knihy Najkrajšie rozprávky bratov Grimmovcov. Následne si spolu prečítali jeden z príbehov s názvom Dupinôžka a diskutovali o dôležitosti čítania. Na záver vytvorili plagát s názvom Knižná inšpirácia, kam môžu vpisovať názvy zaujímavých kníh a inšpirovať spolužiakov k čítaniu.

            V 7.A sa rozhodli robiť čitateľskú aktivitu, ktorej cieľom bolo odporučiť knihu svojim spolužiakom. Deti si priniesli knihu, ktorú prečítali a ktorá sa im aj páčila, niečím ich oslovila, bola pre nich zaujímavá. Sedeli v kruhu a ich úlohou bolo knihu spropagovať tak, aby si ju chceli prečítať aj ostatní spolužiaci.

            Ôsmaci z 8.A triedy si už vo februári vyberali ukážku z literárnej výchovy. Pracovali podľa vlastného rozhodnutia samostatne, ale aj vo dvojiciach alebo trojiciach. Ich úlohou bolo pripraviť prezentáciu so zaujímavosťami o autorovi, o jeho živote, ako aj o vybranom diele, ktoré si prečítali. V priebehu vyučovacích hodín literatúry sa tak navzájom informovali o A. Christie, L. M. Montgomery, L. Rennison, D. Adams, J. Verne, W. Kotzwinkle, L. Zrubecovi a zároveň si precvičovali svoje prezentačné zručnosti.

            Ďakujeme učiteľom, ktorí vedú svojich žiakov k čítaniu a k poznávaniu literatúry hravou formou a organizovaním rôznych čitateľských aktivít a ďakujeme hlavne všetkým žiakom, ktorí sa do týchto aktivít radi zapájajú. Prajeme im, aby ich radosť z čítania sprevádzala po celý život, pretože čítanie, to sú otvorené dvere do čarovného sveta.

          • Pasovanie prvákov za čitateľov školskej knižnice

            Od začiatku školského roka naši najmenší spolužiaci usilovne spoznávajú nové a nové písmenká, učia sa ich skladať do slabík, slov a viet. Prešlo pár mesiacov a ich snaha bola konečne odmenená. Teraz, keď už vedia čítať takmer sami, otvorili sa pred nimi tajomné dvere, okolo ktorých prechádzali každý deň. Dvere, ktoré sa od ostatných v škole odlišujú a za ktoré vždy chceli aspoň nakuknúť. Dnes tá chvíľa nadišla. V stredu 27. marca spolu so svojimi triednymi učiteľkami vošli do začarovaného kráľovstva kníh. Hoci boli všetci na knihy zvedaví, museli kráľovstvo najprv odomknúť. Kľúče získali až po splnení ťažkej úlohy: Po vypočutí piesne Cesta do rozprávky z mnohých obrázkov rozprávkových postavičiek museli vybrať iba tie, o ktorých sa v piesni spievalo. Za každú správne uhádnutú postavičku získali jeden kľúč. Všetci boli pozorní a naozaj šikovní. Podarilo sa im získať dosť kľúčov na odomknutie kráľovstva. Po vyrieknutí čarovných slov a s pomocou kľúčov knižné kráľovstvo odomkli a s nadšením si prezerali odkryté poklady – knihy. Pani knihovníčka ich potom oboznámila s pravidlami školskej knižnice a chlapcov pasovala za rytierov, ktorí budú kráľovstvo vždy ochraňovať a dievčatá za víly, ktoré sa vždy o knihy dobre postarajú.

            Takže naši prváci už vedia. Čo vedia? Že v škole je miestnosť, v ktorej sa ukrýva veľa pokladov. Tými pokladmi sú naše knihy a rôzne svety, ktoré sú v nich ukryté.

            Odteraz môžu vždy, keď je knižnica otvorená, prísť a požičať si obľúbenú knihu, ten vzácny poklad, ktorým kniha určite je.

            Mgr. Soňa Fodorová

          • Čítajme si... 2024

            Projekt „Čítajme si...“ vznikol v roku 2008 s cieľom pritiahnuť k čítaniu čo najviac detí a poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Organizuje ho Linka detskej istoty s významnou podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Prebieha vo forme celoslovenského detského čitateľského maratónu. V tomto školskom roku sa v mesiaci marec, ktorý je celý venovaný knihám, konal jeho jubilejný 15. ročník. Po celom Slovensku sa čítalo v týždni od 18. do 22. marca 2024. Naša škola sa do projektu zapojila po prvýkrát. Do spoločného čítania sme sa pustili v piatok 22. marca. Hoci to bol posledný deň konania projektu, zapojilo sa doň množstvo našich žiakov z prvého aj druhého stupňa. Po spočítaní všetkých podpísaných účastníkov sme dosiahli úctyhodný počet 319 čítajúcich žiakov. Patrí im veľké ďakujem!

            Čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka, pomáha poznať správne hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, urýchľuje rozvoj reči a slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť stotožniť sa s literárnymi postavami. Nezanedbateľným prínosom čítania je tiež získavanie množstva informácií a vedomostí.

            Detský čitateľský maratón ukazuje deťom a mládeži cestu k poznávaniu literatúry. Hoci sa do jeho prvého ročníka v roku 2008 zapojilo „len“ 2912 detí, v minulom roku to bolo už rekordných 100 591 čitateľských maratóncov. Už teraz sme zvedaví, či sa tento rekord podarí prekonať. Výsledok čitateľského maratónu bude vyhlásený po sčítaní počtu čítajúcich detí z celého Slovenska a zverejnený bude na stránke Linky detskej istoty, ktorá toto podujatie podporila veľmi peknými materiálmi vo forme plagátov, záložiek, nálepiek a brožúrok s dôležitými informáciami a kontaktmi, na ktoré sa môžu deti v prípade potreby vždy obrátiť. Všetkým našim deťom prajeme, aby sa kniha a čítanie stali ich každodenným spoločníkom, pretože čítanie dobrej knihy je ustavičný dialóg, pri ktorom nás kniha oslovuje a naša duša odpovedá.

            Mgr. Soňa Fodorová

          • Škola nás spája

            Novú generáciu žiakov formuje prudký rozvoj informačných a komunikačných technológií. Preto samotné tradičné vyučovanie týchto detí potrebuje zmenu. Naši druháci takéto zmeny vo vyučovaní pocítili a aplikovali na svojich rodičov v aktivite : Zábavné učenie. Učenie, ušité na mieru rodičom riadené deťmi bolo netradičné , ale zároveň príjemné. Predsviatočné popoludnie sme teda strávili v škole, ale prinieslo nám to veľa krásnych momentov.

            Rozvíjajúce sa vzájomné vzťahy medzi žiakmi, učiteľmi a rodičmi pomáhajú meniť klímu školy a zároveň prispievajú k tvarovaniu myslenia či názorov. 

            M. Urbanová, A. Kalafutová

          • Pošta pre učiteľov

            28. marec, deň narodenia Jána Amosa Komenského, sa od roku 1955 oslavuje ako sviatok usilovnej práce pedagógov, ich trpezlivosti a láskavosti. Deň učiteľov si v našej škole už druhýkrát pripomenul aj Žiacky parlament, ktorý k oslave sviatku pani učiteliek, učiteľov, asistentiek a vychovávateliek pozval aj všetkých žiakov školy prostredníctvom aktivity s názvom Pošta pre učiteľov. Žiaci mali možnosť poďakovať alebo pozdraviť svojich obľúbených pedagógov. Svoj pozdrav či prianie mohli vhodiť do špeciálne pripravenej schránky umiestnenej na prízemí školy. Pozdravy boli 27. marca roztriedené a doručené  majiteľom v učiteľskom zbore. V schránke sa dokopy nachádzalo 74 milých prianí. Všetkým žiakom, ktorí sa do tejto aktivity zapojili, veľmi pekne ďakujeme.

             

            Mgr. Michaela Česánková, koordinátorka Žiackeho parlamentu

          • Svetový deň vody

            Aj v tomto školskom roku sa naša školička zapojila do osláv Svetového dňa vody – vzácnej a nenahraditeľnej  tekutiny, bez ktorej by neexistoval život na našej modrej planéte. Pripomíname si, že voda nie je samozrejmosťou a že si ju musíme chrániť. Každý rok sa s oslavou spája iná téma, ktorá poukazuje na aktuálne a naliehavé vodné problémy. Tento rok sa nesie v znamení silnej myšlienky – Water for peace – Voda pre mier.

            Naši starší žiaci si tento rok pod vedením pani učiteliek Kováčikovej, Krasuľovej, Košickej, Michlíkovej a pána učiteľa Ochotnicu pripravili na hodinách biológie, chémie, fyziky a technickej výchovy pre svojich mladších spolužiakov aktivitky, ktoré nás naučili o vode a jej význame pre život veľmi veľa. V biologickej učebni na deti v krásne modrom oblečení čakala korytnačka Charlie, axolotl Max, črievičky a iné mikroorganizmy z nášho jazierka a skvelí biológovia nám porozprávali množstvo zaujímavostí o živote v sladkých a slaných vodách. Naši chemici vysvetlili deťom, kde sa voda nachádza v ľudskom organizme, o znečistení riek a oceánov a o našich možnostiach každodenne vodou šetriť. Technici nám predstavili vodíkové autíčko a obeh vody v domácnosti a fyzičky si pripravili pokusy o ťažisku a rovnováhe, ktorá je tak potrebná v našich životoch.

            Všetky deti si zaslúžia veľké ĎAKUJEME, boli ste skvelí.

            Veríme, že vodu nebudeme chrániť len tento deň, naučili sme sa, že je naozaj vzácna a pre život nepostrádateľná.

            Mgr. Gabriela Krasuľová

          • Ponožková výzva 2024

            Svetový deň Downovho syndrómu sme si spoločne s našimi žiakmi pripomenuli 21.marca. Zapojili sme sa do ponožkovej výzvy, obuli sme si ponožky rôznych farieb, veľkostí a tým sme vyjadrili svoje sympatie a podporu ľuďom s Downovym syndrómom.

            Všetkým zo srdca ďakujeme!

            Učiteľky 1.stupňa

          • Súťaž v skákaní cez švihadlo

            V telocvični našej školy sa v dňoch 12.03. a 19.03.2024 uskutočnil 2. ročník súťaže v skákaní cez švihadlo. Zúčastnilo sa ho 56 žiakov 1. stupňa. Pretože je táto súťaž typická skôr pre dievčatá, skvelú koordináciu pohybov zvládli aj chlapci. Žiaci boli rozdelení do štyroch kategórii podľa ročníkov. Skákali 1 minútu ľubovoľným štýlom v dvoch kolách, ktoré sa na záver sčítali.

            Blahoželáme všetkým účastníkom k skvelým výkonom.

            Výsledky po sčítaní 1. a 2. kola:

            1.ročník:   1. miesto Natália Galantyová     210 preskokov

                              2. miesto Lujza Fridmanská        177 preskokov

                              3. miesto Laura Žembová           175 preskokov

                              4. miesto Samuel Pitoňák           163 preskokov

             

            2.ročník:   1. miesto Karin Mezeyová        283 preskokov

                              2. miesto Eliška Ďurišová          281 preskokov

                              3. miesto Filip Vojčík                  250 preskokov

                              4. miesto Matej Pacanovský     234 preskokov

             

            3. ročník:   1. miesto Nina Žrubeková      226 preskokov

                               2. miesto Marko Sičár             217 preskokov

                               3. miesto Samuel Halčin         201 preskokov

                               4. miesto Viktória Šajtyová     182 preskokov

             

            4. ročník:   1. miesto Sofia Sloveňáková     284 preskokov

                               2. miesto Bruno Mitura              282 preskokov

                               3. miesto Maya Kovalčíková      249 preskokov

                               4. miesto Sofia Korenková        244 preskokov

            Mgr. Yveta Tomaľová, Mgr. Anna Kalafutová

          • Biblická olympiáda z evanjelického a. v. náboženstva – krajské kolo

            V piatok 15. marca 2024 sa konalo seniorátne (krajské) kolo biblickej olympiády z evanjelického a. v. náboženstva. Našu základnú školu reprezentovali štyri dievčatá.

            Seniorátne kolo sa opäť konalo online formou – dievčatá písali test prostredníctvom programu Edupage.

            Zastúpenie sme mali, rovnako ako minulý rok, v dvoch kategóriách. V 1. kategórii súťažila Sofia Antalová, Alžbeta Germanová a Kristína Šolcová zo 4. A triedy a v 3. kategórii súťažila Liana Žoldáková zo 7. A triedy.

            V 1. kategórii sa dievčatá umiestnili:

            Sofia Antalová                   10. miesto

            Alžbeta Germanová          1. miesto a postup do celoslovenského kola

            Kristína Šolcová                 9. miesto

            Alžbetka a Kristínka sú zároveň úspešnými riešiteľkami!

            V 3. kategórii sa Lianka umiestnila na 17. mieste.

            Dievčatám ďakujeme za účasť, ochotu pripravovať sa popri ostatných školských povinnostiach, za reprezentáciu školy i cirkevného zboru. Srdečne im blahoželáme a prajeme, aby nadobudnuté vedomosti využili v živote!

            Alžbetke, ktorá bude školu i cirkevný zbor reprezentovať na celoslovenskom kole 4. apríla 2024 v Liptovskom Mikuláši, prajeme veľa chuti do prípravy a veľa úspechov!

            Mgr. Eva Germanová, PhD.